InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Budi deo plana: Kragujevac prvi u Srbiji uvodi digitalnu platformu za građane o planovima i izmenama gradnje

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 24 09 2023

Genaralni urbanistički plan je planski i strateški dokument, kojim se definiše namena prostornih celina, razvoj infrastrukture, izmene i promene, važne za svaku lokalnu samoupravu i njene građane, piše RTS. Transparentnost i veća vidljivost tih dokumenata, neophodna je građananima, a to će u Kragujevcu biti ostvareno putem jedinstve digitalne platforme.

Šta se gradi, a šta ruši, gde prolaze  nove saobraćajnice i koridori, zašto se vrše izmene prostornih planova, da li se štite prirodna i kulturna dobra, neka su od pitanja, čije odgovore građani treba da znaju. U teoriji, planska dokumenta odražavaju javni interes. U praksi - svoje neslaganje, primedbe i predloge, građani iznose tokom javnih rasprava Generalnih urbanističkiih planova, za koje većina i ne zna.

Uskoro se i to menja. Kragujevac prvi u Srbiji uvodi digitalnu platformu koja će u realnom vremenu informisati građane o svim planovima izgradnje i eventualnim izmenama.

“Ovo je upravo način da priđemo svima, da učinimo te podatke dostupnijim i jednostavno omogućimo ljudima da kroz kreativne svoje predloge učestvuju u izmenama svih budućih planskih akata nižeg reda od Generalnog urbanističkog plana”, izjavio je za RTS gradonačelnik Kragujevac Nikola Dašić.  

"Glas građana u urbanističkom planiranju", glasnije i jasnije će se čuti kroz jedinstvenu digitalnu platformu u Evropi. Slogan "Budi deo plana", poziv je građanima  na stvaranju okruženja u skladu sa njihovim željama i potrebama.

“Platforma će imati web stranicu i slaće obaveštenja putem SMS poruka i Viber poruka, što znači da će građani biti alarmirani o izmeni svakog planskog dokumenta na nivou grada”, rekla je za RTS izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović.

Digitalna platforma, Kragujevčanima će biti dostupna krajem godine. Plan je da se kasnije primeni u celoj Srbiji, kao prvi korak u izgradnji sistema e-prostor, čiji je cilj digitalizacija celokupnog postupka izrade svih planskih akata. 

Izvor: RTS