InfoFoto: Jovan Živanović/GTO Kragujevac

Odobren Generalni urbanistički plan "Kragujevac 2030"

Autor: InfoKG
11:30 | Subota, 19 08 2023

Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture dalo je saglasnost na Generalni urbanistički plan “Kragujevac 2030“ koji je završen u junu.

Time Grad konačno dobija novi, strateški najznačajniji planski dokument koji pokriva gradsko područje.

Generalni urbanistički plan je dugoročni razvojni dokument koji sadrži opšte elemente prostornog razvoja i daje smernice za sprovođenje planova generalne i detaljne regulacije.

Nakon saglasnosti Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, ovaj planski dokument biće razmatran na narednoj sednici gradskog paralmenta.

U toku je i revizija planova generalne regulacije, u pripremi su nacrti za planove teritorijalne regulacije koji pokrivaju centralnu gradsku zonu – Staru varoš, Vašarište, Palilule, Bubanj i Erdogliju sa Bagremarom.

Grad Kragujevac je oglasio i javni uvid u nacrt Plana detaljne regulacije radne zone Cvetojevac i Severne obilaznice, koji će trajati do 28. avgusta.

Upravo je završen javni uvid i kreće se sa izradom nacrta planova za zonu Servis 2, na potezu Arheološkog nalazišta Todorčevo.

Radi se i urbanstičko-tehnička dokumentacija za javne objekte kao što su Hala za borilačke sportove u Velikom parku i Amfiteatar na jezeru Bubanj.

Očekuje se i realizacija Dečjeg odmarališta na Bešnjaji “Bogdan Milanović“, jer je završen projekat i ulazi se u fazu početka izgradnje odmarališta.

Za 2024. je predviđen Prostorni plan grada Kragujevca, nakon donošenja Prostornog plana Republike Srbije, u skladu sa planskim horizontom 2035.

Izvor: RTK