InfoFoto: InfoKG i kragujevac.rs

Čeka se dalja sudbina rekonstrukcije Tržnice, ruše se bunkeri (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 24 11 2021

Od stava Građevinskog fakulteta u Beogradu zavisiće u kom pravcu će se odvijati rekonstrukcija Gradske tržnice, ali i izgradnja nadstrešnice i podzemne garaže u okviru tog kompleksa.Gradonačelnik Nikola Dašić rekao je da su podnete prijave za urušavanje identiteta grada, ali da još uvek nema rezultata. Direktor JKP “Šumadija” Marko Vujnović naglasio je da će betonski bunkeri biti srušeni. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture najavili su da ovih dana kreće rekonstrukcija fasade na Tržnici.  

U nameri da stavi tačku na pitanja o rekonstrukciji zgrade Tržnice, gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima i predstavnicima struke obišao je gradilište kako bi se na licu mesta upoznao sa svim problemima koji prate ovaj projekat od samog početka. Zbog propusta i nepravilnosti koji su uočeni na sva tri projekta, a to su izgradnja nadstrešnice, rekonstrukcija gradske Tržnice i projekta izgradnje podzemne garaže – radovi su zaustavljeni.

Kao Kragujevčaninu čija deca treba da žive u ovom gradu, jako mi je važno da izbegnemo politiku i sačuvamo Tržnicu, jer ja ne bih mogao ovde da živim ako upropastimo ovakav objekat. Objekat koji predstavlja arhitektonsko dobro grada Kragujevca nije nešto sa čime bilo ko sme da se igra, a nažalost duboko sam ubeđen da se čitava struktura administracije sa ovim igrala u prošlosti. Zato smo i došli do trenutka kada se urušio deo Tržnice. Prva stvar koju sam učinio u svom mandatu, još u septembru prošle godine, je podnošenje prijave nadležnim istražnim organima. Još uvek nema rezultata. Nadam se da će to sprovesti do kraja, jer se ovde radi o urušavanju identiteta grada”, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Iz Javnog komunalnog preduzeća “Šumadija” najavili su da će dva betonska bunkera biti srušena. 

Imali smo prilike da vidimo stravične greške u projektovanju i svemu ostalom. U mlečnom paviljonu nemoguće je održavati higijenu bez vode, dok od stubova ne može da se prođe. Pored toga bunkeri, kako ih narod s pravom zove, urađeni su suprotno merama koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture i oni će biti porušeni. U pitanje se dovodi i podzemna garaža neracionalnog kapaciteta. Došli smo u situaciju da zaustavimo radove, jer ni sam izvođač nije siguran hoće li zgrada da se uruši ukoliko se, kako je projektom predviđeno, ukloni galerija. Koliko god bude potrebno vremena i koliko god JKP Šumadija bude na gubitku zato što nije bila u mogućnosti da izdaje tezge i prihoduje od ovog objekta, moraćemo da sačekamo, jer je objekat Tržnica najvažniji i sve mora da bude urađeno kako treba”, izjavio je direktor JKP Šumadija, Marko Vujnović.

JKP Šumadija, kao investitor angažovalo, je Građevinski fakultet u Beogradu koji će dati smernice kako da se objekat privede nameni.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nenad Karamijalković pre mesec dana naložio je rušenje bunkera, a 11. oktobra Zavod je dao saglasnost na projekat rekonstrukcije fasade. Ovih dana kreću radovi, a rok je, u zavisnosti od vremena, 120 dana.

Da bunkerima tu nije mesto slaže se i gradski urbanista Ivan Radulović koji je podsetio da je ovo jedan od krucijalnih gradskih prostora sa aspekta istorijskog jezgra grada Kragujevca, pa i same države Srbije. 

Mi ne smemo da vulgarizujemo ovaj prostor na samom obodu Miloševog venca”, rekao je Radulović dodajući da garaži tu nije mesto imajući u vidu da postoji, kako kaže, planska vizija koja će ovaj prostor osloboditi saobraćaja.