InfoFoto: kragujevac.rs

Cvetojevčanima predstavljeno preko čijih njiva će proći pruga Sobovica – Lužnice – krak Batočina

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 02 11 2021

Meštanima Cvetojevac predstavljen je projekat izgradnje železničke pruge Sobovica – Lužnice – krak Batočina, čiji će deo proći kroz poljoprivredno i šumsko zemljište u ovom selu u dužini od 3,9 kilometara. Cvetojevčani su bili u prilici da dobiju i informacije o načinu vršenja eksproprijacije. Predstavljanje ovog projekta biće organizovano i u Novom Milanovcu, Resniku, Desimirovcu, Cerovcu i Lužnicama, tačnije u selima kroz koje će trasa pruge, čija je ukupna dužina gotovo 14 kilometara, prolaziti.  

U okviru realizacije jednog od velikih infrastrukturnih projekata železničke pruge Sobovica – Lužnice – krak Batočina, grad Kragujevac i JP Urbanizam organizovali su predstavljanje Plana detaljne regulacije na trasi buduće pruge u mesnoj zajednici Cvetojevac. Izgradnja pruge je u funkciji daljeg razvoja i unapređenja tehnoloških procesa Radne zone „Sobovica – Lužnice“ koja je danas glavni pokretač privrednog, društveno – ekonomskog i demografskog razvoja grada Kragujevca, regiona i čitave Srbije.

Projekat je zaključkom Vlade Srbije proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Grad Kragujevac je za potrebe realizacije ovog projekta sproveo kompletnu porceduru od donošenja odluke, izrade, javnog uvida, javne prezentacije i donošenja Plana detaljne regulacije infrastrukturnog koridora železničke pruge Sobovica – Lužnice – krak Batočina. U okviru ranog javnog uvida stanovništvo je upoznato sa planskim konceptima i rešenjima, a vlasnici parcela na tom potezu mogli su da daju primedbe, što su oni i učinili”, istakao je glavni gradski urbanista, Ivan Radulović.

Deo nove železničke pruge u Cvetojevcu prolazi kroz poljoprivredno i šumsko zemljište u dužini od 3,9 kilometara. 

Maksimalno su se izbegavale sve trase puteva i objekata, tako da je u pitanju eksproprijacija pre svega poljoprivrednog zemljišta. Širina pojasa za eksproprijaciju je po 25 metara sa svake strane železničke trase”, pojasnio je Radulović.

Kompletna planska dokumentacija nalazi se na sajtu Grada u kategoriji donetih urbanističkih planova. 

Ovaj susret sa meštanima Cvetojevca bio je način da se pre svega vlasnici nepokretnosti, koje se potencijalno izuzimaju, još jednom upoznaju sa planom, da u neposrednom razgovoru pojasnimo nejasnoće, ali i da dobiju informacije o dinamici realizacije projekta i načinu vršenja eksproprijacije", rekao je Radulović.

Inače, ukupna dužina pruge iznosi 13,9 km, a projektovana je za mešoviti saobraćaj – putnički i teretni. Osim kroz Cvetojevac, trasa pruge prolazi kroz Novi Milanovac, Resnik, Desimirovac, Cerovac i Lužnice, pa će Plan detaljne regulacije biće izložen u svim navedenim mesnim zajednicama.