InfoFoto: Slavoljub Radojević - Ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet promocijom 200 diplomaca obeležio 59 godina postojanja (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Sreda, 18 12 2019

U okviru obeležavanja Dana Ekonomskog fakulteta kragujevačkog Univerziteta, tačnije 59 godina postojanja, svečano je promovisano 199 diplomiranih i master ekonomista, kao i dva magistra ekonomije, koji su završili studije u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Od tog broja, osnovne akademske studije je od početka maja 2018. do kraja oktobra 2019. završilo 142 studenta, a master studije od januara do kraja oktorba ove godine 57 studenata. 

Dekan kragujevačkog Ekonomskog fakulteta, Petar Veselinović,na svečanosti je naglasio da se ova visokoškolska ustanova može pohvaliti da je 60. generaciju studenata upisalo 313 budućih akademaca, a to je, kako kaže, za 55 više nego prethodne godine. Dodao je i da je Ekonomski fakultet ove godine akreditovao dva nova studijska programa, a to su Poslovna informatika i Ekonomija i poslovno udruženje. 

Prema Veselinovićevim rečima, Ekonomski fakultet je učestvovao u izradi studijskog programa 4.0, koji je kragujevački Univerzitet pokrenuo zajedno sa Fakultetom inženjerskih nauka, Prirodno-matematičkim fakultetom i Tehničkim fakultetom iz Čačka. Naglašava i da ova visokoškolska ustanova realizuje brojne projekte sa partnerima iz zemlje, ali i inostranstva. 

Mi smo na 12 projekata koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uključeni sa 32 naša istraživača. Kada je reč o međunarodnim projektima, imamo jedno sufinansiranje i koprojekat sa Univerzitetom u Mariboru, odnosno Ekonomskim fakultetom iz ovog grada. Uključeni smo u realizaciju i brojnih drugih projekta, a izdvojio bih i naše partnerstvo sa kolegama sa Univerziteta u Krakovu, koje negujemo već dve decenije”, rekao je Veselinović dodajući da je Ekonomski fakultet u prethodnom periodu renovirao amfiteatar, koji je sada jedan od najsavremenijih u Srbiji. 

Svečanosti, u amfiteatru “Prof. dr Ilija Rosić”, prisustvovale su brojne zvanice i prijatelji Fakulteta, među kojima su predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zoran Kostić, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Branislav Jeremić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu, Živadin Micić, predsednik Naučnog društva ekonomista Srbije, Miodrag Zec, član Gradskog veća za obrazovanje i saradnju sa Univerzitetom grada Kragujevca, Nedelјko Manojlović, predsednik Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlјa, Predrag Lučić, direktor JKP “Šumadija”, Nemanja Dimitrijević, Srđan Đoković – otac najbolјeg tenisera na svetu Novaka Đokovića, predsednik Udruženja građana “Kolevka je najveće prostranstvo”, Bratislav Milovanović, predsednici opština i gradova iz okruženja, dekani i prodekani fakulteta kragujevačkog, ali i drugih Univerziteta u Srbiji, dekani i profesori fakulteta iz Bosne i Hercegovine, delegacija profesora sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Krakovu (Polјska), direktori banaka, osiguravajućih kompanija, kao i brojni drugi gosti iz zemlјe i inostranstva.

Galerija slika