Info

ELEKTROMOBIL u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Petak, 07 06 2019

U cilju implementiranja regulativa EU za električni transport i potrebnu infrastrukturu, u Kragujevcu je predstavljen projekat Međuregionalne mreže elektromobilnosti za međugradsku i niskougljeničnu mobilnost EnerMob. Ispred zgrade Gradske uprave, juče je viđen prvi elektromobil. Ideja je da u bližoj budućnosti električni saobraćaj povezuje gradove.

U organizaciji Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, uz podršku lokalne samouprave, predstavljen je projekat Međuregionalne mreže elektromobilnosti za međugradsku i niskougljeničnu mobilnost EnerMob, koji finansira Evropski razvojni program jadransko-jonske regije ADRION, IPA II. 

U prisustvu Ivana Karića, državnog sekretara u Ministarstvu zaštite životne sredine, Biljane Ilić Stošić, načelnice Šumadijskog upravnog okruga, predstavnika partnera na projektu, akademske zajednice, lokalne samouprave, stručnjaka iz ove oblasti o projektu je govorio Alesandro Karolo, predstavnik Slobodnog konzorcijuma opštine Raguza Italija, vodećeg partnera EnerMob-a.

EnerMob je kooperativni program koji je pre pet godina povezao partnere predvođene italijanskom regijom Raguza. U unapređivanju elektromobilnosti u EU i van njenih granica stvaranjem međuregionalne infrastrukturne mreže podržali su nas partneri iz Srbije, Grčke, Hrvatske i Slovenije. 

Cilj projekta je implementiranje regulativa EU za električni transport i potrebnu infrastrukturu, kaže Alesandro Karolo, predstavnik vodećeg partnera EnerMob-a. Prateći regulative sve države EU i buduće članice moraju da uspostave iste tehničke i tehnološke standarde za elektrotransport u smislu razvijanja infrastrukturne mreže koja će omogućavati povezivanje električnog saobraćaja između gradova, ruralnih područja i intermodalnih terminala bez ograničenja i restrikcije.

Slobodni konzorcijum opštine Raguza Italija lider je programa, a pored Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i pridruženog partnera Grada Kragujevca partneri na su Primorsko – goranska županija iz Hrvatske, Region Peloponez Grčka i Regionalna razvojna agencija Severne Primorske iz Nove Gorice, Slovenija.

Elektromobilnost je veoma zanimljiva tema koja će biti aktuelna sledećih deset godina. Dok je Srbija na samom početku uvođenja vozila na elektro transport, naši partneri na projektu su nekoliko koraka ispred nas. Kao prvi u Srbiji, ovaj projekat može da inicira određene promene i unapredi naša znanja, rekao je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Nedvosmislena podrška Agenciji u realizaciji ovih aktivnosti jeste aktivno uključivanje svih relevantnih aktera, od saobraćajnih inženjera i stručnjaka iz ove oblasti radi unapređivanja znanja i upoznavanja sa iskustvima drugih razvijenih zemalja u oblasti elektromobilnosti. Projekti koji se izdvajaju kao važni, a od kojih trenutno nemamo nikakve koristi, jesu ovakvi i slični projekti za koje smo se odlučili da budemo pridruženi partner i predstavljaju način da unapredimo naša znanja o ovoj oblasti, jer elektromobilnost je budućnost koja je sasvim izvesna i možda bliža nego što možemo i zamisliti. Kao univerzitetski centar, Kragujevac ima obavezu da prati i usvaja nove tehnološke trendove u cilju boljeg života građana, a projekat EnerMob kao sinergija novih tehnologija, kako u oblasti eletričnog transporta tako i u oblasti neophodne infrastrukture za snabdevanje ovakvih vozila uz primenu energije iz obnovljivih izvora, sigurno pripada toj grupi. Ovo su mali koraci u velikim planovima kojima pravimo bolju budućnost za sve nas, rekla je Minja Obradović, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

O dosadašnjim iskustvima i projektu u okviru radnog dela konferencije govorili su predstavnici partnera iz Hrvatske i Grčke.