Info

Evo šta Vlada i Stellantis garantuju radnicima Fiata

Autor: InfoKG
13:00 | Subota, 18 06 2022

Vlada Republike Srbije i rukovodstvo Stellantisa sastali su se ponovo kako bi potvrdili ono što je već dogovoreno tokom prethodnih razgovora u vezi sa fazom transformacije, navodi se u zajedničkom saopštenju Vlade i Stellantisa.

Kako se navodi, cilj je bio da se definišu sledeći koraci u transformaciji fabrike u Kragujevcu, što u ovoj fazi podrazumeva, kao stavku od velikog značaja, ponuđeno privremeno premeštanje u inostranstvo i posledično pokretanje aktivnosti instaliranja nove električne platforme u fabrici u Srbiji za proizvodnju kompaktnih vozila s početkom od sredine 2024. godine.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je, kako se navodi, unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca).

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, potvrđeno je obavezivanje Stelantisa da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju.

Isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važiće i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju, dodaje se u saopštenju.

Bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biće isplaćen u 2 rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju. Tako će npr. za Slovačku 11.000 evra biće isplaćeno unapred, a bonus od 6.000 evra radnici će primiti kada se vrate u Srbiju.

Biće omogućeno zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

Porodice radnika imaće zdravstveno osiguranje.

Zaštita ranjivih kategorija i žene: majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do pet godina, žene u procesu vantelesne oplodnje, osobe sa teškim invaliditetom.

U saopštenju se navodi da Vlada Srbije i Stellantis sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene FCA Srbije, obezbeđujući sprovođenje novog projekta, unapređenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji.

Dve strane očekuju veliko interesovanje zaposlenih da pristupe ponudi za rad u inostranstvu do ponedeljka, kada će se proces prijavljivanja okončati, napominje se u zajedničkom saopštenju.

"Za Vladu Republike Srbije bilo je veoma važno da ukloni sve nedoumice kada su u pitanju uslovi programa. Stelantis je potvrdio da će poštovati ono što smo tražili od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije kao što su trudnice, žene sa decom mlađom od pet godina, osobe sa invaliditetom, žene u procesu vantelesne oplodnje. Na današnjem sastanku smo to ponovo potvrdili. Ovo je veoma važan projekat za našu državu", istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Srbija će igrati ključnu ulogu u sprovođenju strateškog plana Dare Forward2030 kompanije Stelantis i to je jasna dugoročna posvećenost ovoj državi", naveli su u zajedničkoj izjavi Arnaud Debeuf, globalni direktor proizvodnje u Stelantisu i Sivlija Verneti Blina, direktorka globalne korporativne kancelarije Stelantisa i direktorka FCA Srbija.

Stelantis poziva sve radnike da se prijave za ovaj program, koji će im omogućiti profesionalni razvoj za rad na električnim automobilima.

"Želimo da radnici u Srbiji znaju da ozbiljno računamo na njih, da su oni ti koji će proizvoditi novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu i da su oni važan deo velike Stellantis porodice", navodi se u saopštenju.