InfoFoto: Ilustracija

Evropska nedelja imunizacije: U Kragujevcu vakcinisano oko 90 odsto dece predškolskog i školskog uzrasta

Autor: Branko Vukašinović
14:40 | Petak, 28 04 2017

U Kragujevcu je tokom prošle godine vakcionisano više od 95 odsto dece predškolskog uzrasta i oko 90 odsto mališana školskog uzrasta, saopštili su iz kragujevačkog Doma zdravlja, povodom obeležavanja Evropske nedelje imunizacije. Naglašavaju i da su zbog toga u 2016. zabeležili tek 13 slučajeva dece predškolskog i školskog uzrasta obolele od zaušaka, a nijedan slučaj obolevanja mališana od malih boginja, rubele, odnosno drugih vakcinom preventabilnih bolesti.

Obuhvat dece vakcinacijom u Službi za zdravstvenu zaštitu predškolske dece od 95 odsto, predstavlјa izuzetan rezultat ovog pokazatelјa zdravstvenog stanja najmlađe populacije stanovništva u Srbiji. Neznatno manji obuhvat vakcinacijom dece školskog uzrasta, koji iznosi oko 90 odsto, posledica je nedostatka polio vakcine u Srbiji tokom protekle godine, te je imunizacija dece ovog uzrasta proritetna aktivnost zdravstvenih radnika pomenute službe u tekućoj godini”, saopšteno je iz Doma zdravlja.

Kada je reč o populaciji odraslog stanovništva, od 6.140 pristiglih doza vakcina u proteklom periodu 2016/2017.godine, dato je 4.794 doza. Od toga, 3.080 osobama starijim od 65 godina. Za isti period u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva dijagnostikovan je 251 slučaj gripa u ovoj populacionoj grupi.

Uspešnim sprovođenjem imunizacije, kao specifične mere primarne prevencije, Dom zdravlјa Kragujevac nesumnjivo doprinosi ostvarenju cilјeva nacionalnih strategija i programa zdravstvene zaštite stanovništva Republike Srbije, posebno zdravlјa najmlađe populacije, kao vulnerabilne grupe stanovništva”, poručuju iz Doma zdravlja.

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije obeležava se od 24. do 30. aprila. Cilj je povećanje broja vakcinisanih i jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.