InfoFoto: Ilustracija

Gradski funkcioneri na putovanjima 120 dana, stigli i do Tajvana

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Ponedeljak, 10 07 2017

Gradski funkcioneri su od formiranja nove vlasti u Kragujevcu, u junu prošle godine, do kraja maja 2017. na službenim putovanjima proveli više od 120 dana i prevalili preko 126.000 kilometara. Za te namene je iz gradskog budžeta potrošeno oko 835.000 dinara na ime troškova prevoza, dnevnica i osiguranja. “Opštinari” su, između ostalog, putovali u Rusiju, Nemačku, Švajcarsku, Francusku, a pojedini su stigli i do Tajpeja na Tajvanu. Rekorder po broju službenih putovanja je član Gradskog veća za komunalne delatnosti i održivi razvoj, Vladimir Maksimović, a sledi ga član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Minja Obradović. 

Podaci o službenim putovanjima lokalnih funkcionera dobijeni su iz kabineta gradonačelnika Kragujevca, ali je izostao odgovor na pitanje koje grad ima ili očekuje koristi od tih putovanja.   

Kako bi se Kragujevac promovisao na najbolji mogući način, privukli strani investitori, održao kontakt sa gradovima pobratimima i uspostavile nove saradnje, praksa je da lokalni funkcioneri odlaze na službena putovanja i van granica naše zemlje. Nova vlast u Kragujevcu formirana je u junu 2016., a do kraja maja ove godine dvadesetak naših lokalnih funkcionera provelo je 120 dana na više od 30 službenih putovanja.  Grad su ta putovanja koštala oko 835.000 dinara. Od toga, 473.000 dinara je potrošeno na troškove prevoza, gotovo 299.000 na dnevnice i 63.000 na osiguranje.  

Najviše je putovao član Gradskog veća za komunalne delatnosti i održivi razvoj, Vladimir Maksimović, koji je na osam službenih putovanja proveo ukupno 36 dana. Na ime dnevnica Maksimoviću je isplaćeno gotovo 57.500 dinara. On je obišao Poljsku, Italiju, Grčku, po dva puta Nemačku i Rumuniju, ali je stigao i do Tajpeja na Tajvanu. Nije nam poznato da Kragujevac ima ili planira saradnju sa ovim gradom, a i odgovor iz kabineta gradonačelnika na ovo pitanje je izostao.   

Odmah iza Maksimovića po broju putovanja je član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Minja Obradović. Ona je na šest službenih putovanja provela 23 dana, a posetila je Norvešku, Italiju, Austriju, Nemačku i dva puta Francusku. Minji Obradović je na ime dnevnica za službena putovanja isplaćeno oko 37.000 dinara.  

Po četiri puta na službenim putovanjima su bili zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi Stefan Nikezić i član Gradskog veća za lokalnu samoupravu Vitomir Nedeljković.  Najzanimljivije iz te grupe je Nikezićevo petodnevno putovanje u Argau u Švajcarskoj, jer nam nije poznato da je grad sa njima ostvario bilo kakvu saradnju. 

Zanimljivo je da je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić u pomenutom periodu bio na samo dva službena putovanja na kojima je proveo sedam dana i odrekao se dnevnica. Gradonačelnik je posetio Inzbruk u Austriji i Barselonu u Španiji.   

Iz kabineta gradonačelnika je saopšteno i da su svi lokalni funkcioneri putovali po pozivu, kao i da su troškove smeštaja i ishrane snosili gradovi domaćini. 

Kakve konkretno koristi od svih službenih putovanja gradskih funkcionera u periodu od juna 2016. do kraja maja 2017. godine, ne računajući posete gradovima pobratimima, ima ili će imati Kragujevac ostaće izgleda nepoznato, s obzirom na to da je odgovor na to pitanje iz kabineta gradonačelnika izostao. Treba napomenuti i da su “opštinari” putovali i nakon kraja maja ove godine, a javnosti je najpoznatiji njihov put na Međunarodni sajm Put svile i Investiciono - trgovinski forum za saradnju između Istoka i Zapada u kineskom gradu Sian. 

Kompletnu tabelu sa podacima o putovanjima gradskih funkcionera u periodu od juna 2016. do kraja maja 2017. pogledajte OVDE.