Info

Grković: 2019. uspešna za kragujevački Zavod za zaštitu spomenika kulture, prihodovano 43 miliona

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Ponedeljak, 25 05 2020

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je tokom 2019. prihodovao oko 43 miliona dinara, zahavljujući realizaciji brojih nacionalnih i međunarodnih projekata, pa u ovoj ustanovi kulture prošlu godinu ocenjuju kao veoma uspšenu. Pored toga, kragujevački Zavod je prošle godine dobio i posebno priznanje najznačajnijeg evropskog udruženja za zaštitu kulturnog nasleđa “Europa Nostra“.

U kragujevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da je 2019. za njih bila veoma uspešna i da su ostvarili prihode u vrednosti od oko 43 miliona dinara. Od toga, oko 2 miliona od međunarodnih projekata, 13 miliona od ministarstava i oko 28 miliona dinara sopstvenih prihoda. Ovi prihodi su ostvareni zahvaljujući realiazciji brojnih nacionalnih i međunarodnih projekata. 

Svi zaposleni u zavodu su bili angažovani na svojim projektima, svi su uspešno izneli to sa maksimalnom posvećenošću i maksimalnim profesionalizmom. Radili smo brojna arheološka istraživanja, od kojih bih izdvojio radove na gasovodu Turski tok, kao strateškom projektu Republike Srbije, kao i na antičkom gradu Horeum Margi u Ćupriji i rimskoj nekropoli na Malom Venčacu kod Aranđelovca. Nastavli smo radove i na lokalitetima u zaštićenoj zoni Srednjovekovnog grada Petrusa, kao i na Viševcu kod Rače. Izvršena je sanacija Vodenice u Grošnici, i započeti su radovi na sanaciji Bubanj česme kod jezera, gde je grad Kragujevac obezbedio sredstva za uređenje jezera, a Zavod preko Ministarstva kulture i informisanja sredstva za sanaciju česme. Tako da će Kragujevčani od proleća imati uređeno jezero sa svim pratećim sadržajem“, rekao je direktor kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Marko Grković. 

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, regionalna ustanova koja svoj rad obavlja na teritoriji dva grada i jedanest opština Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, ostvario je uspeh i kada je reč o međunarodnim projektima. 

Prošle godine se završio još jedan dvogodišnji projekat Evropska noć istraživača, finansiran iz projekta Horizon 2020 od strane Evropske unije. Zavod je nosilac projekta već četvrtu godinu sa svojim partnerima Centrom za promociju nauke iz Beograda, PMF-om iz Niša, Institutom za biološka istraživanja iz Beograda, a na samom projektu učešće uzmu i brojne kulturne i naučne ustanove i institucije iz Kragujevca i okoline, a samu manifestaciju poseti oko 9 hiljada ljudi samo u Kragujevcu. Takođe, nastavljamo i projekat istraživanja neolitskih lokaliteta na teritoriji Šumadije i Pomoravlja koji sprovodimo sa našim partnerom iz SAD Univerzitetom u Pitsburgu. Koristeći najsavremeniju tehnologiju i nedestruktivne metode istrživanja, otkrili smo brojne arheološke lokalitete iz neolitskog perioda i na taj način bliže možemo da pogledamo kako se odvijao život na ovim prostorima pre mnogo milenijuma“, kaže Grković. 

Kragujevački Zavod je za svoj rad tokom prošle godine nagrađivan, tačnije dobitnik je posebnog priznanja najznačajnijeg evropskog udruženja za zaštitu kulturnog nasleđa “Europa Nostra” i to za konzervaciju i restauraciju Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Darosavi kod Aranđelovca. Pored toga, ova nagrada je dodeljena i 2018. za restauraciju objekta Bivete u Aranđelovcu, u čijoj obnovi su učestvovali i stručnjaci ove ustanove. To znači da je rad kragujevačkog Zavoda prepoznat i u evropskim okvirima, pa zaposleni u ovoj ustanovi gostuju na raznim predavanjima i konferencijama širom sveta. 

Iz ovdašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture poručuju da za ovu godinu planiraju da nastave započete projekte, ali i da se potrude da obezbede sredstva za obnovu još nekih značajnih projekata u gradu i okolini.  

Nastavljamo sa projektima za Horizon 2020, a planiramo i projekat za Erasmus + sa Fakultetom za turizam i ugostiteljstvo iz Vrnjačke Banje, gde bi svoje znanje kroz obuke i savremene tehnologije preneli profesorima i studentima u regionu i Kazahstanu. Takođe, nastavljamo i projekat započet sa Univerzitetom u Pitsburgu, a zajedno sa Centrom za naučnoistraživački rad SANU u Kragujevcu planiramo da održimo 29. novembra veliku međunarodnu arheološku konferenciju”, zaključio je Grković.