Info

Implementacija projekta E-AGRAR

Autor: InfoKG
11:00 | Nedelja, 29 05 2022

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Upravom za agrarna plaćanja, a uz podršku EBRD-ja, NALED radi na projektu implementacije E-agrara, koji će omogućiti elektronski upis u registar poljoprivrednih gazdinstava i podnošenje zahteva za podsticaje u poljoprivredi.

U toku je izrada Pravilnika sa smernicama za upis u elektronski registar, a kako bi se pružila podrška poljoprivrednicima za upis, sagledavaju se infrastrukturni i ljudski kapaciteti i mogućnosti u jedinicama lokalnih samouprava u Srbiji.

Imajući u vidu da je Kragujevac sertifikovan kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, sa kojim NALED dugi niz godina ostvaruje dobru saradnju, predstavnici ove nacionalne alijanse sastali su se tim povodom sa članom Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada, Damjanom Srejićem i saradnicima iz Odeljenja za poljoprivredu Gradske uprave, Centra za strna žita i razvoj sela i Saveta mesne zajednice.

Predstavljajući način i organizaciju rada sa poljoprivrednicima, Damjan Srejić je pojasnio da podršku za administrativne procedure koje je potrebno obaviti radi upisa poljoprivrednih gazdinstava ili konkurisanja za subvencije pružaju stručne službe grada Kragujevca i Centar za strna žita i razvoj sela, gde mogu da dobiju sve potrebne informacije, dodatna pojašnjenja i savete. Za sve što je potrebno za implementaciju projekta E-agrar, grad Kragujevac NALED-u stoji na raspolaganju i kada je reč o prostoru i kada su u pitanju ljudski resursi.

Sva poljoprivredna gazdinstva koja su već upisana u registar, biće uneta automatski u elektronski registar, a pomoć će biti potrebna prilikom izmene podataka i prvog upisa, pa je zbog toga jako važno da podrška bude najbliža poljoprivrednicima, odnosno od strane onih sa kojima već kontaktiraju, rekla je Jelena Radnović Vukčević, šefica Jedinice za poljoprivredu i zdravstvo NALED-a. Ona je najavila da će u narednom periodu biti organizovane mentoring posete i izrada propratnog materijala za poljoprivrednike, kao i organizovanje karavana koji će ići od sela do sela.

Inače, Analiza koju je NALED sproveo uz podršku Nemačke razvojne saradnje pokazala je da su poljoprivrednici obavezni da dostave 89 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60 odsto nepotrebno (ili se više puta ponavljaju ili postoje u bazama drugih institucija). E-agrar, u osnovi predviđa softversko rešenje gde bi, umesto dostavljanja dokumentacije i dolaska na četiri šaltera, svaki nosilac gazdinstva imao nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama na kojima obavlja proizvodnju, životinjama ili kulturama koje gaji. Softver bi kontrolisao ispravnost uvidom u baze podataka katastra, MUP-a, APR-a, Uprave za veterinu...