Info

InfoKG saznaje: Kragujevčani na protezu čekaju dve godine, a čekaće još duže!

Autor: Jovana Mladenović
12:20 | Sreda, 17 02 2016

Pacijenti kragujevačkog Zavoda za stomatologiju sada čekaju oko dve godine na protezu, a iz ove zdravstvene ustanove najavljuju da će se ubuduće čekati još duže jer je Odlukom Ministarstva zdravlja i RFZO iz 2015. godine predviđeno da Zavod ima samo jednog specijalistu protetike, odnosno dva tehničara!

Do sada su na protetici radila trojica specijalista, a i to nije bilo dovoljno za sve pacijente iz Kragujevca i okoline koji gravitiraju ovom Zavodu. "Primorani smo da dvojicu, koji su po Odluci, "višak" na protetici, angažujemo u Službi opšte stomatologije na popravci zuba, kako ne bi dobili otkaz", objašnjava direktor Zavoda Ranko Golijanin.

Zbog iste Odluke i kadrovskog plana već su ukinute pojdine stomatološke ambulante, poput one u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, ili u obdaništu Kolibri, a zaposleni su postali tehnološki višak, dok je opretećenje na postojeće ambulante još veće, pa samim tim se i duže čeka na usluge. "Izvinjavamo se pacijentima i molimo ih za razumevanje i strpljenje, ali i razumemo ih. Žalbe svakodnevno pristižu u velikom broju, ali prava adresa za primedbe je Ministarstvo zdravlja", kaže Golijanin.

Menadžment Zavoda bezbroj puta je, prema Golijaninovim rečima, kontaktirao resorno ministarstvo, ali odgovora nema. "Ni uz veliko zalaganje lokalne samouprave i Gordane Damnjanović, člana Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku, nije se uspelo da se dopre do nadležnih", objašnjava Golijanin.

Naglašava i da je neshvatljivo da ceo Kragujevac, prema kadrovskom planu, ima samo dva oralna hirurga i jednog parodontologa, što takođe stvara velike gužve i nezadovoljstvo pcijenata.

"U želji da sačuvamo zubne tehničare koji je trebalo da prekinu radni odnos u procesu socijanog programa i racionalizaciji, doneli smo odluku da sami finansiramo njihovu prekvalifikaciju u stomatološke setre i u međuvremenu pravimo prostor za njihovo kasnije angažovanje", objanjava direktor Zavoda na koji načn se ova ustanova bori za svoje zaposlene. Podseća i da su realne potrebe Zavoda za zaposlenima daleko veće od postojećeg broja. Trenutno je 131 zaposlen, a treba bar još 10 timova koje čine lekari i stomatološke sestre.

Ostaje nada da će sledeći kadrovski plan, koji bi trebalo da bude donet u drugoj polovini godine, biti daleko povoljniji za zaposlene i pacijente kragujevačkog Zavoda za stomatologiju.