Info

Istraživanje: Teatar, biblioteka, Dom omladine i Pozorište za decu stubovi kulture u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 29 04 2019

Knjaževsko srpski teatar, lider i stub kragujevačke kulture, u 2018. godini imao je više od 17.000 posetilaca, a velike iskorake napravili su Dom omladine, biblioteka "Vuk Karadžić" i Pozorište za decu, pokazali su rezultati istraživanja kulturnih potreba i navika građana Kragujevca.

Direktorima kragujevačkih ustanova kulture predstavljeni su rezultati istraživanja kulturnih potreba i navika građana Kragujevca, koje je u okviru projekta odobrenog od strane gradske Komisije za projekte u kulturi izradilo udruženje Sunce.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 200 ispitanika starosti od 15 i više godina putem ankete, a u okviru fokus grupa o kulturnim potrebama i navikama ispitano je 40 mladih i dece uzrasta do 15 godina.

Istraživanje je obuhvatilo segmente informisanosti građana, posećenost kulturnim programima, zadovoljstvo kulturnim sadržajima, ali i participaciju građana u njima. 

Kao najkvalitetnije i najčešće posećene kulturne događaje u Kragujevcu, građani su prema istraživanju izdvojili pozoršne predstave, filmske projekcije i koncerte popularne muzike, a o kulturnim programima se najviše informišu od poznanika i prijatelja i preko društvenih mreža. Istraživanje je pokazalo da građani Kragujevca posećuju sadržaje u kulturi i prema svojim interesovanjima ustanove kulture, a 20 do 30 odsto je neodlučnih građana koji čine neaktivnu publiku.

U prethodnih 20 godina ovakva istraživanja nisu rađena. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da su ustanove kulture koje se bave savremenim stvaralaštvom konačno vidljive, pre svih Dom omladine koji je napravio ozbiljan iskorak i sa 500 posetilaca 2016. godine prošle godine dostigao broj od 9000 posetilaca. Knjaževsko srpski teatar lider i stub kragujevačke kulture 2016. godine imao je 7000, a prošle godine više od 17000 posetilaca, zatim  Narodna biblioteka i Dečije pozorište sa 150 predstava na godišnjem nivou.

Istraživanje na nivou ustanova kulture pokazalo je da je broj posetilaca u odnosu na 2017. godinu povećan za oko 20 procenata, a Dom omladine je iznedrio nove manifestacije koje su vratile publiku, odnosno mlade, na stecište nekadašnjih okupljanja.