Info

Kad temperature rastu, a led ne popušta: Kako Kragujevčani mogu da reše ovaj problem? (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:30 | Sreda, 16 01 2019

Uprkos porastu temperature, ima ulica u gradu koje su pod tolikim slojem leda da građanima i dalje zadaju glavobolje. Pitali smo nadležne ko je zadužen za saobraćajnice koje nisu označene prioritetnima i šta građani mogu da urade kako bi olakšali prolaz do svojih kuća, ali i škola i drugih važnih ustanova koje se tu mogu naći.

Građani su često "u rebusu" oko toga šta je saobraćajnica prvog ili drugog prioriteta, koje se uzimaju u obzir kada govorimo o prohodnosti puteva. Još češće njihova logika prkosi tim definicijama i svakome je svoja muka najveća.

Saobraćajnice prvog prioriteta su isključivo one kojima prolaze autobusi javnog gradskog prevoza. Ulice drugog prioriteta su one koje nisu trasirane za gradski prevoz, ali su važne za funkcionisanje saobraćaja u gradu. 

Kako je, ipak, svakome svoja muka najveća, građani su uglavnom kivni na rad Zimske službe, često i opravdano, o čemu je u proteklim danima portal InfoKG redovno izveštavao i kritikovao nadležne, jer se dešavao kolaps upravo na prioritetnim ulicama.

Koji je, pak, način da se mehanizacija Zimske službe nađe u onim ulicama koje nisu u planu za čišćenje i šta je "uradi sam" rešenje?

"Radimo po nalogu Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove, oni nas plaćaju i oni su naši nalogodavci, njima stižu zahtevi iz mesnih zajednica. Kada dobijemo nalog da izađemo na teren i rešimo određenu situaciju tog tipa kakve pominjete, to i uradimo. Problem je što su to uglavnom manje i uže ulice, a imamo samo jedno vozilo koje kroz takve može proći. Građani bi trebalo da koriste so za posipanje koja se nalazi u žutim kantama raspoređenim po gradu tamo gde je takva mogućnost data. U nekim ulicama led je toliko tvrdokoran da, neretko, čak i ako prođe naša mehanizacija, to se na prvu ne vidi, pa moramo nekoliko puta da dejstvujemo", objašnjava šef Zimske službe Marko Radisavljević.

Poseban problem tamo gde se čisti je neretko i to što građani sneg koji grtalice izguraju sa kolovoza lopatama odmah vraćaju nazad na ulicu, više nego što je neophodno da bi napravili prolaz do svojih kapija. 

"Uradi sam" rešenje za sporedne ulice izgleda je i najbrže i najefikasnije, a recept je dobro staro lopatanje, bar do nekih srećnijih vremena, jer dok se građani požale mesnoj zajednici, a zahtev stigne do Gradske uprave, verovatno će već biti okovani ledom.

U galeriji koja sledi su fotografije napravljene u neposrednoj blizini OŠ "Sveti Sava", a ulica nam učinila upravo dobrim primerom da potražimo objašnjenje od nadležnih.

Galerija slika