Info

Preduzeće za puteve: "Spremni smo za zimsku sezonu", na raspolaganju 23 kamiona i 300 radnika

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 29 10 2019

Preduzeće za puteve Kragujevac, u čijoj je nadležnosti održavanje više od 750 kilometara državnih puteva na teritoriji Šumadije i Pomoravlja u zimskom periodu, spremno dočekuje predstojeću sezonu, rečeno je na tradicionalnoj smotri mehanizacije. Predviđeno je angažovanje 23 kamiona sa neophodnom opremom i 300 radnika.

Rukovodilac Zismke službe PZP-a Vladimir Bjelanović je, na tradicionalnoj smotri mehanizacije rekao da Zimska služba putnu mrežu koja je podeljena u tri prioriteta, održava sa devet punktova.

Za poslove zimskog održavanja predviđeno je angažovanje 23 kamiona sa neophodnom opremom. Za poslove čišćenja i uklanjanja snega sa puteva biće angažovano oko 300 radnika na terenu.

Preduzeće za puteve Kragujevac trenutno na zalihama u skladištu ima 1.900 tona soli i oko 5.000 tona agregata na punktovima. Nabavka i deponovanje novih količina agregata je u toku.

Po ugovoru sa Javnim preduzećem „Putevi Srbije“, Preduzeće za puteve Kragujevac angažovano je na poslovima zimskog održavanja oko 750 kilometara državnih puteva na teritoriji Šumadije i Pomoravlja. Zimska služba puteve čisti sa devet punktova, kroz dvadesetčetvoročasovna dežurstva.

Putna mreža podeljena je u puteve prvog, drugog i trećeg prioriteta. Putevi prvog prioriteta ukupne dužine oko 187 kilmetara čiste se raonikom i posipaju solju, putevi drugog prioriteta ukupne dužine oko 310 kilometara čiste se raonikom i posipaju agregatom, dok se više od 240 kilometara puteva trećeg prioriteta samo čiste.

Tokom prošle zime utrošeno je 1.956 tona soli i 10.000 tona agregata. Gotovo kompletna količina soli predviđena za ovu sezonu je obezbeđena i lagerovana, dok je deo agregata raspoređen po punktovima, mada nabavka i deponovanje još uvek traju.

U slučaju vanredne situacije, Preduzeće za puteve Kragujevac u pripravnosti ima spremno još 17 kamiona sa opremom, specijalna vozila i tri mobilne servisne radionice.

Od prošle godine Zimsko održavanje počinje 1. novembra i traje do 31. marta.

U toku trajanja zimske službe na snazi je rešenje o izmeni režima saobraćaja koje ograničava kretanje vozila u toku snežnih padavina na 60 kilometara na čas na državnim putevima prvog reda i 40 kilometara na čas na državnim putevima drugog reda, uz obavezno korišćenje zimske opreme u skladu sa postavljenom saobraćajnom signalizacijom.

Izvor: RTK

Izvor: RTK