InfoFoto: ilustracija

Kako se gradska vlast obrukala na izborima za Savete mesnih zajednica

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Utorak, 05 10 2021

Svega 10.74 odsto građana upisanih u delu jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Kragujevca iskoristilo je svoje pravo da glasa na izborima sa Savete mesnih zajednica, koji su održani 3. oktobra. Mada su ovi izbori zvanično nestranački, ta činjenica stoji samo navodno, jer opšte je poznato da u praksi Srpska napredna stranka želi da u svim mesnim zajednicama, kojih je 78, pobedu odnesu kandidati pod njenim okriljem. Da im se plan izjalovio pokazuju saznanja našeg portala da su njihovi puleni izgubili u 18 MZ, odnosno gotovo svuda gde su imali dovoljno konkurenata.

Od ukupnog broja birača upisanih u delu jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Kragujevca, zaključenog na dan 13. septembra 2021. godine (152.426) na izbore za Savete građana mesnih zajednica na teritoriji grada Kragujevca čiji su rezultati utvrđeni, izašlo je 16.373, što u procentima iznosi 10.74 odsto, stoji u Izveštaju Komisije.

Podsetimo, kragujevačka opozicija, ni parlamentarna, niti vanparlamentarna, nije uzela učešće u ovim izborima, ali su učestvovale grupe građana iz kojih je uoči izbora i pozivano da se glasa za nestranačke kandidate. I sama zamisao ovih izbora zvanično upravo i jeste da se kandiduju građani, a ne stranke, mada je opšte poznato da ih SNS tretira veoma lično. 

Poznavaoci političkih prilika u gradu smatraju da lokalni SNS ima potrebu da se dokaže centrali i pokaže da su dovoljno organizovani, da mogu da motivišu ljude da izađu na ove izbore. Ta namera im se, očigledno, izjalovila. S druge strane, opozicija opravdano nije bila zainteresovana za učešće, jer su, mišljenje je, saveti građana odavno prestali da budu mesto odlučivanja, čak i za najbanalnije stvari na teritoriji za koju su nadležni, te da su potpuno razvlašćeni i bez izvornih prihoda.

U tom kontekstu, prema saznanjima našeg portala, u 27 mesnih zajednica kandidati za članove Saveta bili su samo puleni SNS-a. U 18 MZ vladajuća stranka je izgubila, a upravo na tim mestima imala je dovoljno konkurenata za takav ishod. Neke od njih su Sušica, Pivara, Lepenica, Divostin, Resnik...

U MZ Adžine livade izbori su poništeni i biće ponovljeni. Uložen je prigovor na zapisnik o radu biračkog odbora MZ Ilićevo, koji je nadležna komisija usvojila.

Specifična situacija u MZ Stanovo:

Oduvek je biračko mesto za ove izbore bilo u prostorijama mesne zajednice. Tako je bilo i ovog 3. oktobra ali, nenajavljeno, bez ikakve informacije bilo kom kandidatu, bez unapred javnog obaveštenja, na dan glasanja je otvoreno još jedno biračko mesto u baraci MZ. Obrazloženje da se time htelo omogućiti svim delovima velikog Stanova da lakše glasaju je besmisleno, jer su ta dva biračka mesta udaljena tek 10 metara! U Stanovu su biračima na raspolaganju bile dve liste - 7 kandidata pod okriljem SNS-a i 5 iz grupe građana. Na prvom biračkom mestu, na kome je bio posmatrač grupe građana, kandidati vlasti osvojili su u proseku 164 glasa, a GG 175. Na drugom biračkom mestu GG nije imala kontrolu izbornog procesa i tu je odnos 240:11 u korist pulena vlasti!

Izveštaj Komisije objavljen je na zvaničnoj internet stranici Grada Kragujevca i Službenom listu grada Kragujevca. Izveštaj možete pronaći na OVOM linku.