InfoFoto: pexels.com/kseniachernaya

Kako se prijaviti za zamenu stolarije i kotlova?

Autor: InfoKG
14:15 | Ponedeljak, 25 10 2021

Konačna lista domaćinstava kojima su odobrene subvencije za neku od mera energetske sanacije objavljena je danas na sajtu Grada Kragujevca. Opširnije OVDE.

Preliminarna lista domaćinstava kojima su odobrene subvencije za neku od mera energetske sanacije objavljena je na sajtu Grada Kragujevca (vidi link).

Grad Kragujevac objavio je Javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti koje se odnose na porodične kuće na teritoriji grada Kragujevca za tekuću godinu. Potpisivanje ugovora sa građanima počeće, saznaje InfoKG, polovinom oktobra.

Gradovi i opštine počeli su da raspisuju konkurse za subvencije za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže za RTS da će se javni pozivi nastaviti i narednih godina, kao i da očekuju da se bar milion domaćinstava u naredne dve ili tri godine javi i zameni svoju stolariju. Objasnila je i koji su kriterijumi za dobijanje subvencija. Opširnije ovde: Ministarka Mihajlović otkrila kriterijume za dobijanje državne subvencije za zamenu stolarije. 

Očekuje se da će lokalna samouprava uskoro raspisati konkurs za subvencije za zamenu stolarije, nakon ćega će biti poznati detalji prijavljivanja. 

Primer

"Ako neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potebno oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata od samog domaćinstva", rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

25. oktobar

Konačna lista domaćinstava kojima su odobrene subvencije za neku od mera energetske sanacije objavljena je danas na sajtu Grada Kragujevca. 

7. oktobar

Preliminarna lista domaćinstava kojima su odobrene subvencije za neku od mera energetske sanacije objavljena je na sajtu Grada Kragujevca (vidi link).

14. septembar

U Kragujevcu će potpisivanje ugovora sa građanima za mere energetske tranzicije krenuti polovinom oktobra, saznaje InfoKG iz Gradske uprave. Interesovanje građana je, navode, veliko. Opširno na: Kada će u Kragujevcu krenuti potpisivanje ugovora sa građanima za zamenu stolarije i kotlova

6. septembar

Grad Kragujevac objavio je danas Javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti koje se odnose na porodične kuće na teritoriji grada Kragujevca za tekuću godinu. Vidi LINK.

3. septembar 

Gradsko veće na sednici održanoj danas donelo je zaključak o objavljivanju javnog konkursa za sufinansiranje mera energetske efikasnosti koje se odnose na  porodične kuće na teritoriji grada Kragujevca za tekuću godinu. Javni konkurs će biti objavljen u ponedeljak 6. septembra na zvaničnoj internet stranici grada Kragujevca.

10. avgust

Komisija za pregled, ocenu i praćenje realizacije podnetih zahteva za sufinansiranje dela troškova za realizaciju mera energetske tranzicije formirala je preliminarnu listu izabranih privrednih subjekata od onih koji su za ovaj posao konkurisali na osnovu Javnog poziva.

20. jul

Grad Kragujevac je raspisao Javni poziv za učešće privrednih subjekata u realizaciji Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa lokalnim samoupravama. Javni poziv za privredne subjekte otvoren je do 29. jula

14. jul

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se do kraja avgusta očekuje da budu potpisani prvi ugovori sa građanima o zameni stolarije, a da će prvih dana septembra biti raspisan i prvi javni poziv za ugradnju solarnih panela na privatne kuće i stambene zgrade.

26. jun

Ministarstvo energetike zajedno sa 67 lokalnih samouprava koje su danas potpisale ugovor sa ministarsrvom o sufinansiranju programa energetske sanacije izdvojiće za ove namene 224 miliona dinara, dok će 67 opština program finasirati sa ukupno 235 miliona dinara. Podsećamo, programom je predviđeno da 50 procenata vrednosti investicije finansiraju domaćinstva, dok će ostatak finanirati lokalne samouprave i ministarstvo.

22. maj

Na osnovu Odluke o finansijskoj podršci domaćinstvima u procesu energetske efikasnosti, Gradsko veće je donelo Pravilnik o sufinansiranju dela troškova za realizaciju mera energetske tranzicije. Opširnije OVDE.

26. maj

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će konkurs za građane koji žele da uz subvenciju države zamene stolariju na stanovima i kućama biti raspisan sredinom juna, dok će konkurs za kompanije koje će izvoditi te radove biti raspisan za 10 do 15 dana.

14. jun

Konkurs za građane koji žele da se prijave za subvencije države za zamenu stolarije i kotlova biće raspisan početkom jula, rekli su za InfoKG nadležni iz gradske uprave. Očekuje se da se objavi spisak lokalnih samouprava koje će biti uključene u program, a odmah potom raspisivanje javnog poziva za firme koje se bave ovim poslovima. 

SG: Finansijska podrška domaćinistvima u procesu energetske tranzicije

 

 

Izvor: Kurir.rs/RTS/Mondo/InfoKG