InfoFoto: pexels.com/kseniachernaya

Kako se prijaviti za zamenu stolarije i kotlova?

Autor: InfoKG
14:00 | Utorak, 27 04 2021

Država je najavila da će pomoći građanima kada je reč o zameni stolarije, stavljanje izolacije na kuću, dotrajale fasade zgrada, individualnih ložišta.

Energetska efikasnost trebalo bi da smanji zagađenje u zemlji, ali i račune građana koje plaćaju za grejanje i hlađenje. Ceo proces će trajati godinama.

Uprava za energetsku efikasnost biće formirana najkasnije do juna, kada će krenuti i prijave. Tada će biti poznato ko će za šta i kako moći da konkuriše, koji su kriterijumi.

Građani će obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu lokalna samouprava i Uprava za energetsku efikasnost.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da je ušteda energije sa novom stolarijom minimum 50 odsto, a sa novom fasadom i do 70. 

"Ako ste plaćali sto dinara do danas, sačuvaćete bar 50. Svaki dinar koji se uloži u ovu investiciju državi se vraća tri dinara. Uložene pare će se za tri do četiri godine vratiti i ostalo je čist benefit", naglašava Rodić.

"Ako neko stavi novu izolaciju na kuću, ušteda je 70 odsto", navodi Rodić.

Kaže da bi se tim projektom obezbedila uposlenost desetine hiljada radnih mesta, i to dugoročno.

Primer

"Ako neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potebno oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata od samog domaćinstva", rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

SG: Finansijska podrška domaćinistvima u procesu energetske tranzicije

Izvor: Kurir.rs/RTS/Mondo/InfoKG