InfoFoto: pexels.com/kseniachernaya

Kako se prijaviti za zamenu stolarije i kotlova?

Autor: InfoKG
13:13 | Utorak, 20 07 2021

Država je najavila da će pomoći građanima kada je reč o zameni stolarije, stavljanje izolacije na kuću, dotrajale fasade zgrada, individualnih ložišta.

Energetska efikasnost trebalo bi da smanji zagađenje u zemlji, ali i račune građana koje plaćaju za grejanje i hlađenje. Ceo proces će trajati godinama.

Uprava za energetsku efikasnost biće formirana najkasnije do juna, kada će krenuti i prijave. Tada će biti poznato ko će za šta i kako moći da konkuriše, koji su kriterijumi.

Građani će obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu lokalna samouprava i Uprava za energetsku efikasnost.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da je ušteda energije sa novom stolarijom minimum 50 odsto, a sa novom fasadom i do 70. 

"Ako ste plaćali sto dinara do danas, sačuvaćete bar 50. Svaki dinar koji se uloži u ovu investiciju državi se vraća tri dinara. Uložene pare će se za tri do četiri godine vratiti i ostalo je čist benefit", naglašava Rodić.

"Ako neko stavi novu izolaciju na kuću, ušteda je 70 odsto", navodi Rodić.

Kaže da bi se tim projektom obezbedila uposlenost desetine hiljada radnih mesta, i to dugoročno.

Primer

"Ako neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potebno oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata od samog domaćinstva", rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

20. jul

Grad Kragujevac je raspisao Javni poziv za učešće privrednih subjekata u realizaciji Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa lokalnim samoupravama. Javni poziv za privredne subjekte otvoren je do 29. jula

14. jul

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se do kraja avgusta očekuje da budu potpisani prvi ugovori sa građanima o zameni stolarije, a da će prvih dana septembra biti raspisan i prvi javni poziv za ugradnju solarnih panela na privatne kuće i stambene zgrade.

26. jun

Ministarstvo energetike zajedno sa 67 lokalnih samouprava koje su danas potpisale ugovor sa ministarsrvom o sufinansiranju programa energetske sanacije izdvojiće za ove namene 224 miliona dinara, dok će 67 opština program finasirati sa ukupno 235 miliona dinara. Podsećamo, programom je predviđeno da 50 procenata vrednosti investicije finansiraju domaćinstva, dok će ostatak finanirati lokalne samouprave i ministarstvo.

22. maj

Na osnovu Odluke o finansijskoj podršci domaćinstvima u procesu energetske efikasnosti, Gradsko veće je donelo Pravilnik o sufinansiranju dela troškova za realizaciju mera energetske tranzicije. Opširnije OVDE.

26. maj

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će konkurs za građane koji žele da uz subvenciju države zamene stolariju na stanovima i kućama biti raspisan sredinom juna, dok će konkurs za kompanije koje će izvoditi te radove biti raspisan za 10 do 15 dana.

14. jun

Konkurs za građane koji žele da se prijave za subvencije države za zamenu stolarije i kotlova biće raspisan početkom jula, rekli su za InfoKG nadležni iz gradske uprave. Očekuje se da se objavi spisak lokalnih samouprava koje će biti uključene u program, a odmah potom raspisivanje javnog poziva za firme koje se bave ovim poslovima. 

SG: Finansijska podrška domaćinistvima u procesu energetske tranzicije

 

 

Izvor: Kurir.rs/RTS/Mondo/InfoKG