Info

Klinički centar: "Nasleđenim" radnicima bez ugovora sa RFZO plate kasne mesecima, deo konačno isplaćen

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Subota, 14 07 2018

Zaposlenima na neodređeno u Kliničkom centru Kragujevac koji nemaju ugovore sa RFZO, te njihov lični dohodak obezbeđuje ova zdravstvena ustanova, a ne republika, plate kasne gotovo 5 meseci. Kako saznaje InfoKG, deo zarada juče je konačno isplaćen.

Ovo je za InfoKG potvrdio direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović i objasnio kako je došlo do ove situacije. 

"S obzirom na informacije, koje su se pojavile na društvenim mrežama i elektronskim medijima, treba da obavestimo javnost da je Klinički centar Kragujevac „nasledio“ kategoriju radnika, koji su primljeni na neodređeno vreme, a da nisu ugovoreni u bazi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), što znači da RFZO ne obezbeđuje novčana sredstva za njihove plate. Za tih 46 radnika, sredstva za plate se obezbeđuju iz novca koji Klinički centar Kragujevac samostalno zarađuje.

Budući da su, lošim upravljanjem prethodnog rukovodstva Kliničkog centra Kragujevac iz 2015. godine ostala dugovanja prema RFZO-u u vrednosti od preko 45 miliona dinara, za isplaćene plate neugovorenim radnicima, naša zdravstvena ustanova je u obavezi da taj novac vrati RFZO-u. Sve navedeno možete proveriti kroz dopise i izveštaje dostavljene RFZO-u. Zbog vraćanja ovih i drugih nagomilanih dugovanja (npr. Velefarmu po izvršnoj presudi dug od 160 miliona dinara, zatim dug za lekove u iznosu od 220 miliona dinara...), nastalih u periodu do oktobra 2015. godine, Klinički centar Kragujevac je u obavezi da sva ta dugovanja vrati. Zato, isplata ličnih dohodaka za neugovorene radnike na određeno vreme kasni od četiri do četiri i po meseca.

U prethodne dve i po godine, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja, učinili su mnogo na zapošljavanju medicinskih radnika (lekara i medicinskih tehničara). Po raznim osnovama, u Kliničkom centru Kragujevac, u tom periodu je zaposleno preko 220 zdravstvenih radnika," objasnio je Sazdanović. 

U toku jučerašnjeg dana, prema našim saznanjima, deo zaostalih zarada je isplaćen.