InfoFoto: kragujevac.rs

Komemorativna akademija u Prvoj gimnaziji: “Stvaramo budućnost sa sećanjima na one koji nisu stigli da napišu svoju priču”

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Utorak, 22 10 2019

U znak sećanja na streljane đake i profesore 21. oktobra 1941. godine, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održana je Komemorativna akademija “Stazama prošlosti gradimo budućnost”. Tom prilikom dodeljene su i nagrade đacima ove škole za postignute uspehe iz Fondova učenika i profesora Prve kragujevačke gimnazije, Dušice Dragojlović, Angeline i Ljubomira Markovića.

Stihovima, aksiomama, teoremama, nagradama, ali i različitim đačkim nestašlucima, školskim odmorima, trudimo se da stvaramo budućnost sa sećanjima na one koji nisu stigli da napišu svoju priču, a koji su nas naučili da treba poštovati život, slobodu i mir. Priča o oktobru je ono vrelo nade koje nam ostaje u srcu. Nade da ljudi svuda ma gde da su juče, danas i sutra imaju dovoljno snage da se odbrane i oslobode loših misli i loših dela. Priču o Gimnazijalcima i Šumaricama, priču za nezaborav kao opomenu želimo da podelimo sa celim svetom. Da je ispričamo jezicima svih naroda. Oktobru ne možemo rasterati onaj mrak koji nosi sa sobom, ali možemo sećanjem kao najmoćnijim oružjem stvarati svet lepši bez patnje i ratova”, rekla je direktorka Prve kragujevačke gimnazije, Slavica Marković. 

Na Komemorativnoj akademiji “Stazama prošlosti gradimo budućnost” učenici Prve kragujevačke gimnazije izveli su poemu “Pucnji u čelo Kragujevca”, koju je napisao penzionisani profesor srpskog jezika i književnosti Dragan Božić. Pored toga, premijerno je izvedena himna Prve kragujevačke gimnazije “U početku beše reč”, za koju je tekst napisao Miroslav Petrović, muziku je uradio Lazar Jagličić, a aranžman Marko Nešić. 

Inače, Komomorativna akademija počela je minutom ćutanja, preminulom zameniku opštine Kozarska Dubica Miletu Zlojutro, koji je preminuo u nedelju, 20. oktobra, pred početak akademije, koja je zbog toga bila odložena.