InfoFoto: Printscreen/RTS

Konstituisana nova Skupština Srbije, među poslanicima i četvoro Kragujevčana

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 03 08 2020

U Skupštini Srbije su potvrđeni mandati novih narodnih poslanika, među kojima je četvoro iz Kragujevac, koji su položili zakletvu, čime je zvanično konstituisan novi saziv parlamenta. U republičkom parlamentu narodni poslanici iz Kragujevca su Goran Kovačević, Danijela Veljović, Milan Urošević i Đorđe Kosanić. 

Uz sve mere zaštite od Korona virusa, sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je bila verifikacija mandata poslanika, počela je intoniranjem himne. Sednicom je predsedavala najstariji poslanik – Smilja Tišma iz SPS-a, pomagala sujoj četiri najmlađa poslanika – Nikola Lazić (SNS), Dubravka Kralj (SPS), Sofija Maksimović (SPAS) i Nandor Kiš (SVM).

Narodna skupština je, radi potvrđivanja mandata narodnih poslanika, obrazovala Komisiju za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima. Komisija je konstatovala da su uverenja svih 250 narodnih poslanika u skladu sa uverenjima koje je izdala Republička izborna komisija i o tome podnela Izveštaj Narodnoj skupštini.

Nakon toga, potvrđeni su mandati svim narodnim poslanicima novog saziva, čime je Narodna skupština konstituisana. Među poslanicima nalazi se i četvoro Kragujevčana, a to su Goran Kovačević iz Srpske napredne stranke, Danijela Veljović iz Socijaldemokratske partije Srbije, Milan Urošević iz Srpskog pokreta obnove i Đorđe Kosanić iz Jedinstvene Srbije. 

Novi poslanici položili su zakletvu koja glasi:

Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi“.

Nakon polaganja zakletve, predsedavajuća Smilјa Tišma je pozvala poslanike da obrazuju poslaničke grupe. Ona je rekla da će o nastavku zasedanja poslanici biti blagovremeno obevešteni, a da je verifikacijom mandata završen današnji rad.

Izvor: RTS i Narodna skupština Republike Srbije