Info

Kragujevac pobedio Koronu: 16. dan bez novozaraženih, ali i dalje postoji rizik

Autor: Branko Vukašinović
17:00 | Ponedeljak, 11 05 2020

Kragujevac je pobedio Korona virus, s obzirom na to da na teritoriji grada već 16 dana nije registrovana nijedna novozaražena osoba, a od početka epidemije do sada zabeleženo je 68 slučajeva, potvrđuju u Institutu za javno zdravlje. Sa druge strane, u kragujevačkom Kliničkom centru, prema poslednjim informacijama, hospitalizovano je 36 osoba, od kojih je samo jedna sa teritorije našeg grada, a do sada je otpušten 161 pacijent, izjavio je za InfoKG vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, Predrag Sazdanović.

Prema poslednjim rezultatima koji su danas do 15 časova stigli u Institut za javno zdravlje Kragujevac i dalje nema pozitivnih uzoraka na teritoriji Šumadijskog okruga. To znači da već gotovo 16 dana u Šumadijskom okrugu nema novoregistrovanih zaraženih virusom COVID-19. 

Od početka epidemije do sada u Šumadijskom okrugu je ukupno zaraženo 93 pacijenta. Od tog broja, 68 pacijenata iz Kragujevca, 15 iz Aranđelovca, pet iz Rače, tri iz Topole i dva iz Batočine. 

Po miđljenju direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Dragana Vasiljevića u Šumadijskom okrugu “Korona je pala”.   

Čestitam svima na, do sada, odličnim rezultatima koji su postignuti stručnim i marlјivim radom. Međutim, to ne znači da sada treba da "ladimo", naprotiv... i dalјe treba da radimo kao što smo i do sada, disciplinovano i uporno. Posebno što je krenula i cirkulacija lјudi iz gradova u gradove i samim tim, uvek može da se desi da neko donese virus. Zbog toga treba biti oprezan, odgovoran i disciplinovan. Sad nastupa vreme jake samodiscipline, gde svako mora striktno da se pridržava saveta kriznog štaba. I dalјe, obavezno nositi maske u zatvorenim prostorima, rukavice i česta dezinfekcija ruku, distanciranje na 2 metra, izbegavati, koliko ko može, zatvorene prostore i velike gužve (javni prevoz, vrtići, obrazovne ustanove, teretane, tržne centre, bioskope, pozorišta, i sl.), ukoliko ne može, onda se pridržavati preporuka za ponašanje u zatvorenim prostorima, biti u prirodi (ako ste u gradu, onda su parkovi i šetališta izbor, sami ili u društvu, a ako ste u društvu držite distancu i masku na lice. Pored šetanja može i da se vežba na otvorenom, pri čemu ponesite alkohol sa sobom i dezinfikujte sami sprave alkoholom i uživajte)... I to sve treba da bude usađeno i kao refleks formirano, svaki dan, sve dok krizni štab ne objavi za celu zemlјu da se ukida epidemija, pa i tada, jedan period će morati da budemo disciplinovani”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Dragan Vasiljević.

Inače, u Šumadijskom okrugu od početka epidemije Korona virusa do danas do 15 časova uzorkovane su 3.593 osobe, a iz Instituta poručuju da je u toku uzorkovanje novih pacijenata. 

Prema poslednjim informacijama iz Instituta za javno zdravlje, na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga u kućnoj izlolaciji i pod zdravstvenim nadzorom je 1.960 osoba.  

U kragujevačkom Kliničkom centru leči se 36 pacijenata zaraženih Korona virusom, od kojih je samo jedan sa teritorije našeg grada, a na respiratoru su tri osobe, potvrdio je za InfoKG vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, Predrag Sazdanović. Kada je reč o trenutnom broju pacijenata koji se leče u ovoj zdravstvenoj ustanovi, napominjemo da su oni sa šireg područja centralne Srbije, tačnije iz šest okruga, šumadijskog, pomoravskog, moravičkog, raškog, rasinskog i zlatiborskog. Do sada je u ovoj zdravstvenoj ustanovi izlečena 161 osoba.

Inače, u Srbiji je do danas do 15 časova registrovano ukupno 10.176 potvrđenih slučajeva COVID-19. U protekla 24 časa testirani su uzorci 5.012 osoba od kojih su 62 pozitivne.

Za sada je ukupno hospitalizovano 1.123 pacijenta, od kojih je 29 na respiratoru. Inače, u Srbiji do danas broj izlečenih od virusa COVID-19 je 3.220.

U poslednja 24 časa preminule su tri osobe, a od početka epidemije ukupan broj preminulih je 218.

Na teritoriji Republike Srbije danas do 15 časova testirane su ukupno 145.604 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.