Info

Kragujevac u znaku čokolade (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:40 | Petak, 24 03 2017

Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka svečano je otvoren danas na kragujevačkom sajmištu i trajaće do nedelje, 26. marta. Posetiocima se predstavlja više od 20 izlagača iz zemlje i inostranstva, među kojima su proizvođači i distributeri iz oblasti konditorske industrije, kafe, opreme za poslastičarstvo, kafiće i barove.

Posetioci su u prilici da na pojedinim štandovima degustiraju čokoladu, kafu i druge tople napitke. Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova, a ulaz i parking su besplatni.

U okviru manifestacije biće organizovani internacionalno takmičenje kulinarskih majstora poslastičara za najbolji desert Srbije, takmičenje hotela i restorana Srbije za najbolji restoranski desert, kao i takmičenje u radovima od čokolade i festivalskih torti.

Tokom trodnevne manifestacije na centralnoj master kuhinji biće održan profesionalni program za poslastičare „Chocolate Professional“ koji će pružiti poslastičarima i zaljubljenicima u poslastičarstvo jedinstveni edukativni program, kao i edukativne radionice za pripremu kafe „Coffee Profesional“.

Profesionalne gastronomske asocijacije poput HoReCa asocijacije Kragujevac, koja daje organizacionu podršku takmičenju i edukativnom programu, rumunske asocijacije ACCEA, Asocijacije master šefova Srbije, Asocijacije master šefova Hrvatske, Udruženje turističkih poslenika iz Niša, AREGALA Slovakia, Asocijacija somelijea Šumadije i Udruženja ljubitelja kafe “Kafopije”, održaće razne profesionalne prezentacije i masterclass-ove, praviće skulpture od putera, šećera i čokolade, čokoladne koktele, čokoladne poslastice i mnoge druge zanimljivosti. Asocijacija somelijea Šumadije održaće stručnu radionicu o uparivanju čokolade i vina.

Specijalni gost i predavač o kafi biće Ivan Abramo iz Italije, a specijalni gosti i predavači biće najveći naši stručnjaci Zdravko Gavrilović (Square Nine Hotel) i Petar Žuljević (autor emisije “Sa slatkim na ti”).
Edukativni program na centralnoj master kuhinji Sajma čokolade, kafe i toplih napitaka:

Petak:

12.00 -13.00 prof. Marijana Janjić Prezentacija Špagete sa ganaš mentom
13.00 – 15.00 Petar Žuljević (šef poslastičarstva Crown Plaza Hotela i autor emisije na kitchen TV '' Sa slatkim na ti) - Masterclass
15.00-16.30 – Masteršef Maja Mačković, Hrvatska - Masterclass: "Sa Hvara s ljubavlju"
Zdravi deserti bez glutena, laktoze i šećera.
16.30 -18.00 Danijela Pantić Vlahović (profesor gastronomije i autorka emisije na Kitchen TV-u '' Šefice'')
''Slatke tajne''
18.00 – 20.00 Ivana Grubenić (master šef poslastičar, Hrvatska) – ''Ukusi Zagreba – Jelačić šnite i Hrvatski čupavci''

Subota:

10.00- 12.00 Masteršef Dada Marčić, Hrvatska – Brački slatki specijaliteti
12.00 – 13.30 Nikola Miškovski – šef restorana vinarije Chateau Kamnik, Makedonija
''MICHELIN STAR DESSERT''
13.30. – 15.00 Petar Žuljević (šef poslastičarstva Crown Plaza Hotela i autor emisije na kitchen TV '' Sa slatkim na ti) i Danijela Pantić Vlahović (profesor gastronomije i autorka emisije na Kitchen TV-u '' Šefice'') - PROFITEROLE
15.00-16.30 – Masteršef Raša Vlačić ''Rašine majstorije''
16.30 -17.30 Ivana Grudenić (master šef poslastičar, Hrvatska) ''Ukusi Zagreba – Zagrebačke kremšnite
17.30 – 19.00 Uroš Ercegović, HoReCa asocijacija Kragujevac – Restoranski deserti i dekoracije

Nedelja:

11.00 – 12.00 Chef Mladen Pršić (restoran Pepe Nero, Beograd) – Ukusi čokolade i kafe u testu
12.00 – 14.00 Chef Dejan Stanković ( predsednik UO Kulinarske asocijacije Srbije i šef restorana Mozzarella Osteria) ''Meso i čokolada'', ''Meat & Chilli Sweet''
14.00 – 15.00 Kulinarski tim Rumunije ACEEA – From Romania with chocolate
15.00-16.00 Uroš Radoičić (Vlasnik restorana Play Sushi i autor emisije na kitchen Tv-u '' Ukusi Azije'')
'' SWEET SUSHI''
16.00 – 17.00 Chef Stefan Ristović ( restoran Klub Književnika, HoReCa asocijacija Kragujevac) Master class '' RESTORANSKI DESERT U 3 KORAKA''
17.00- 18.00 Prof. Momčilo Conić ( VPŠSS Leskovac) – Sladoled od ajvara
18.00 -19.00 Vinoteka Skadarlija chef Bogdan Šundić – Prezentacija ''Raznobojne skadarlijske slatke čarolije''

Galerija slika