InfoFoto: Printscreen/YouTube

Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
14:30 | Sreda, 28 12 2016

Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka biće održan od 17. do 19. marta 2017. na kragujevačkom sajmištu. Na sajmu će se predstaviti proizvodjači i distributeri iz oblasti konditorske industrije iz zemlje i inostranstva, proizvodjači i distributeri kafe, uvoznici, proizvodjači i distributeri opreme za poslastičarstvo i kafiće i barove.

Pored toga, biće zastupljeni i predstavnici poslastičarske industrije, pratecí proizvodi kao što su čajna peciva, mleko, creamersi, voda, sirup, šecer,́ kakao i drugi dodaci za kafu i čaj.

U okviru sajma biće organizovano i takmičenje kulinarskih majstora u radovima od čokolade, marcipana, šećera i festivalskih torti.

U Medija centru Šumadija sajam biće održani profesionalan program za poslastičare “Chocolate professional” i edukativne radionice za pripremu kafe “Coffee professional”.

Prestižne gastronomske asocijacije poput HoReCa asocijacije Kragujevac, Bulgarian Carving Association, Asocijacije molekularne gastronomije Srbije, Asocijacije karving mastera Srbije, Asocijacije Somelijea Šumadije, Udruženja ljubitelja kafe “Kafopije” održaće profesionalne edukacije i prezentacije, predstavljanje mobilnih aplikacija vezanih za kafu i čokoladu, praviće skulpture od putera, šećera i čokolade, čokoladne koktele, čokoladne poslastice i mnoge druge zanimljivosti.

Asocijacija somelijea Šumadije održaće stručnu radionicu o uparivanju čokolade i vina. Priznati međunarodni sudija i kulinarski ekspert Danijela Pantić Vlahović i Chef de partie Hotela Crowne Plaza Petar Žujević pripremiće kulinarski šou, dok će beogradski elitni kuvari pokazati koje su to najukusnije čokoladne poslastice koje su danas popularne u svetu.

Specijalan gost i predavač o kafi biće priznati međunarodni stručnjak Ivan Abramo iz Italije. Specijalan gost i predavač o čokoladi biće najveći svetski stručnjak za čokoladu Martin Chiffers iz Velike Britanije. U saradnji sa Diplomatskom asocijacijom Srbije (DAS), festivalu će se pridružiti kuvari stranih ambasada koji će spremiti specijalne slatke poslastice.