InfoFoto: Privatna arhiva

Kragujevački vatrogasci u 2019. zabeležili više od 1.500 intervencija, od početka ove godine oko 70

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Sreda, 22 01 2020

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac tokom 2019. imali su više od 1.500 intervencija i spasili su 75 osoba, pa je prošla godina na sedmom mestu po broju događaja od kada se vidi evidencija, tačnije od 1887. Od početka ove godine kragujevački vatrogasci su intervenisali oko 70 puta, ali na svu sreću povređenih i nastradalih u požarima nije bilo.  

Kragujevački vatrogasci su tokom prošle godine zabeležili 1.535 intervencija, što 2019. svrstava na sedmo mesto po broju događaja od kada se vodi evidencija o intervencijama, od 1887. Po mesecima, najviše događaja u 2019. je bilo u martu i to 308, a najmanje u maju, kada su vatrogasci intervenisali 52 puta.  

Najviše je bilo intervencija na teritoriji grada oko 57 odsto od ukupnog broja. Kada je reč o lokaciji, najviše je bilo intervencija na otvorenom prostoru, tačnije 933 događaja, odnosno požara, 480 intervencija smo imali na građevinskim objektima, a 122 na saobraćajnim sredstvima. U događajima prošle godine u požarima je nastaradala jedan osoba, i to 26. marta u Kragujevcu, 12 osoba je povređeno, reč je uglavnom o trovanju ugljen-monoksidom ili manjim opoketinama, a spaseno je 75 osoba“, izjavio je za InfoKG komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac, Nenad Milošević.

Naglasio je i da su kragujevački vatrogasci bili angažovani na pružanju međunarodne pomoći u novembru prošle godine tokom zemljotresa u Albaniji, u mestima Drača i Tumana, a pružali su pomoć i u gašenju šumskih požara na Staroj planini.  
Kada je reč o ovoj godini, do sada su kragujevački vatrogasci intervenisali oko 70 puta. Reč je uglavnom o požarima na i u građevinskim objektima, ali i na saobraćajnim sredstvima. 

Ono što je najvažnije nije bilo nastradalih i poređenih u požarima od početka ove godine. Imali smo dva slučaja teške saobraćajane nezgode i to 13. januara u selu Bošnjanje u Rači i pre par dana u selu Balosava. U prvom slučaju imali smo izvlačenje nastradale osobe iz saobraćajnog vozila, a u drugom teško povređene osobe. Imali smo veći požar, površine oko 400 kvadrata, na poljoprvirednom objektu u selu Rašković. Kada je reč o gradu, u Kragujevcu smo od početka ove godine imali požar koji je bio 15. januara u Bulevaru kraljice Marije, kada je gorelo putničko vozilo, i 18. januara u ulici Petra Danilovića, gde je izbio požar na stambenom objektu“, rekao je Milošević i zahvalio se subjektima sa kojima sarađuju, a to su pripadnici Policijske uprave, Vojske Srbije, zaposleni u Hitnoj pomoći, javnim preduzećima, medijima, kao i svima koji prepoznaju značaj spasavanja. 

U Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Kragujevac naglašavaju da posebu pažnju posvećuju podizanju svesti i znanja u oblasti zaštite od požara, pa shodno tome organizuju brojne akcije, tokom kojih je u proteklih godinu dana edukovano oko 7.500 učenika i više od 700 prosvetnih radnika. Dodaju i da su u 2019. organizovali 21 taktičko-pokaznu vežbu na posebno ugroženim objektima i tom prilikom su proveravali spremnost i mobilnost jedinice Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac. Pored toga, u  ovdašnjoj Vatrogasno-spasilačkoj brigadi kažu da posebno pažnju posvećuju realizaciji teorijske, praktične i psiho-fizičke obuke, kao i pohađanju specijalističkih kurseva u zemlji i inostranstvu.  

Podsetimo, vozni park Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu, pod čijom ingerencijom je i Vatrogasno-spasilačka brigada, u 2019. je obnovljen sa ukupno 13 vozila različite namene, tačnije sa dva navalna, osam terenskih, dva putnička i jednim kombijem. Opšrinije o tome ovde: Uprava za vanredne situacije Kragujevac dobila četiri nova vozila od MUP-a.