Kragujevcu 1,8 miliona od Ministartsva omladine i sporta

Utorak, 13 Avgust 2019 13:00Autor: Jovana Mladenović

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić potpisao juče, povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava i udruženjima za realizaciju 66 projekata, kojima će biti obuhvaćeno približno 38.000 mladih. Resorno ministarstvo obezbedilo je više od 143 miliona dinara za zu svrhu. Grad Kragujevac dobio je 1,8 miliona dinara.

Projektom "Novi poslovi za mlade u Kragujevcu", lokalna samouprava, Kancelarija za mlade, u saradnji sa Udruženjem Business Innovation Programs – BIPS, aplicirao je kod Ministarstva omladine i sporta. Sa 86,40 bodova jedan je od 9 projekata za koji su odobrena sredstva, a za njegovu realizaciju iz budžeta resornog ministarstva izdvojeno je nešto više od 1,8 miliona dinara. 

U Palati Srbije u ime grada Kragujevca sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem ugovor je potpisao Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi. 

Kroz projekte usmerene ka stimulisanju različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih, planirano je da se uključi 8.700 mladih.

Resorno ministarstvo ima uspostavljene osnovne mehanizme za aktivno učešće mladih u društvu, kroz rad saveza, udruženja mladih, udruženja za mlade, kancelarija za mlade na lokalnom nivou i omladinskih klubova.

To je mreža od približno 1.600 aktera koji deluju širom Srbije i na njenoj održivosti rade ministarstva, lokalne samouprave, civilni i privatni sektor.

Trenutno na lokalnom nivou, uz podršku Ministarstva, aktivno je 136 kancelarija za mlade, a kroz opremanje, izgradnju i rad 113 omladinskih klubova i teretana na otvorenom/malih sportskih terena, stvoreni su uslovi za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i razvijanje zdravih stilova života.

Takođe, tu spadaju i aktivno učešće mladih u društvu, korišćenje i kreiranje kulturnih sadržaja, neformalno obrazovanje i informisanje prilagođeno potrebama mladih, a glas mladih se čuje i kroz rad Saveta za mlade, kao savetodavnog tela Vlade.

Kroz ostale projekte, usmerene ka realizaciji ciljeva Nacionalne strategije za mlade, približno 10.000 osoba će biti uključeno u aktivnosti koje promovišu zdrave i bezbedne stilove života i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

U cilju podsticanja volonterizma i aktivnog učešća mladih u društvu, u programu "Mladi su zakon", učestvovaće više od 1.400 volontera koji će pokloniti 50.000 volonterskih sati unapređenju 150 lokalnih zajednica u Srbiji.

Fond za mlade talente na godišnjem nivou podrži više od 3.400 najboljih srednjoškolaca i studenata. U prethodnom periodu preko Fonda je dodeljeno približno 28.000 nagrada i stipendija u ukupnom iznosu većem od 7,5 milijardi dinara.

Najnovije vesti iz ove kategorije