Info

Kroz igru i druženje do pravilnog razvoja – podrška inkluziji romske dece u predškolski sistem

Autor: InfoKG
13:30 | Utorak, 31 12 2019

Projekat uključivanja romske dece uzrasta od 3 do 5,5 godina u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja vredan 4,5 miliona dinara, u Kragujevcu će trajati tru godine. Deo je programa "Kroz igru i druženje do pravilnog razvoja – podrška inkluziji romske dece u predškolskom sistemu vaspitanja i obrazovanja" koji se sprovodi u 40 gradova i opština Srbije.

"Kroz igru i druženje do pravilnog razvoja – podrška inkluziji romske dece u predškolskom sistemu vaspitanja i obrazovanja" je projekat koji grad Kragujevac partnerski realizuje sa NVO Romanipen i deo je velikog petogodišnjeg programa koji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije uz podršku Svetske banke. 

Projekat se sprovodi u 40 gradova i opština Srbije, a cilj je da se što veći broj dece iz društveno osetljivih grupa uzrasta 3 do 5,5 godina uključi u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

U Kragujevcu projekat se bavi uključivanjem romske dece uzrasta 3 do 5,5 godina u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u partnerstvu sa predškolskim ustanovama Nada Naumović i Đurđevdan, Centrom za socijalni rad i Domom zdravlja. Kroz tri segmenta realizovanja trajaće tri godine. 

Vrednost projekta je 4,5 miliona dinara.

Cilj je unapređenje dostupnosti kvaliteta i jednakosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za decu do 5,5 godina kao i unapređenje koordinacije i saradanje između relevantnih aktera u pružanju usluga predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a u fokusu su deca iz društveno osetljivih grupa. 

Projekat je podeljen u tri komponente – unapređenje dostupnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, unapređenje kvaliteta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja i treća komponenta ima za cilj pružanje podrške deci i porodicama iz osetljivih društvenih grupa.

Projektom je predviđeno da se u toku trogodišnje realizacije uključi 130 romske dece, u prvoj godini realizacije 40 mališana u vrtiće predškolskih ustanova.

Važan segment aktivnosti jeste uključivanje romske dece u celodnevne boravke u vrtićima koje su predškosle ustanove definisale. Pored toga, u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad i Domom zdravlja, organizovaće se tematske radionice za osnaživanje roditelja radi socijalno-emocionalnog razvoja romske dece. Na raspolaganju je i korišćenje biblioteke igračaka, gde će se održavati aktivnosti mešovitih grupa koje su i do sada davale kvalitetne rezultate.