InfoFoto: kragujevac.rs

Kroz projekat “Lokalna partnerstva za zapošlјavanje ranjivih grupa” do posla došlo sedmoro ljudi

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 30 05 2019

U okviru projekta “Lokalna partnerstva za zapošlјavanje ranjivih grupa” od ukupno 19 lica koja su prošla osmomesečne obuke, zaposlilo se sedmoro ljudi. To se rezultati predstavljeni na završnoj konferenciji ovog projekta, koju su organizovali Razvojni biznis centar i lokalna samouprava. 

Cilј projekta je da podržimo socijalno uklјučivanje ranjivih društvenih grupa, a mi smo se odlučili za mlade i žene bez kvalifikacija. Takva lica sticanjem odgovarajućih veština, znanja i kvalifikacije povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada, a samim zaposlenjem pružena im je dugoročna pomoć da unaprede kvalitet života i da se u potpunosti integrišu u društvenu zajednicu”, rekla je predstavnica RBC, Marija Stojadinović. 

Na konferenciji je rečeno da je od ukupno 19 lica koji su bili deo ovog projekta, kroz obuku za montera suve gradnje prošlo je osam mladih bez kvalifikacije, a obuku za pomoćnog pekara prošlo je 11 žena. Naglašavaju da je od ukupnog broja sedmoro njih došlo do posla. Pored toga, projekat je, od učesnika završne konferencije ocenjen kao primer dobre prakse u pogledu društvene odgovornosti i međusektorskih partnerstava u pružanju podrške zapošlјavanja lica iz društveno ranjivih grupa i kao takav predstavlјa model za druge lokalne sredine.

Projekte koje Razvojni biznis centar uspešno realizuje u partnerskoj saradnji sa privredom, javnim sektorom uz podršku Nacionalne službe za zapošlјavanje veoma su značajni za grad kao lokalnu zajednicu jer malim koracima – obukama kojima se na direktan način povezuju nezaposlena lica i poslodavci unapređujemo život u gradu. Ovakvi i slični projekti imaju neprocenjivu vrednost, jer kao rezultat 50 odsto učesnika se zaposli, a ovoga puta značaj je utoliko veći, jer je reč o licima iz ranjivih grupa. Lokalna partnerstva za zapošlјavanje ranjivih grupa jedan je u nizu projekata koji sprovodimo sa centrom i predstavlјa model programa koji planiramo da uvrstimo u lokalni akcioni plan za zapošlјavanje. S jedne strane, uklјučuje civilni i javni sektor, privredu i nacionalnu službu što je trend koji moramo da ispratimo u budućem periodu, a s druge, predstavlјa rešenje povećane potražnje za radnom snagom i odgovarajućih kvalifikacija koje poslodavci traže”, rekla je član Gradskog veća za investicije i upravlјanje projektima, Minja Obradović.

Inače, Lokalna partnerstva za zapošlјavanje ranjivih grupa deo je Programa Svis PRO Podrška Vlade Švajcarske za unapređenje dobrog upravlјanja i socijalne uklјučenosti na lokalnom nivou, a u Srbiji ga partnerski sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS i Stalna konferencija gradova i opština SKGO.