InfoFoto: Printscreen/RTS

LEČENJE najtežih ARITMIJA postaje STANDARDNA PROCEDURA u kragujevačkom Kliničkom centru

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 10 09 2019

Na Klinici za kardiologiju kragujevačkog Kliničkog centra urađene su prve elektrofiziološke procedure srca, piše RTS. Posle obuke lekara u Kliničkom centru Srbije, metoda kojom se dijagnostikuju i leče najteže aritmije, postaje standardna procedura i u Kragujevcu. Time će se znatno smanjiti liste čekanja, koje za elektofiziološke procedure traju i do dve godine.

Kada više ne mogu da pomognu lekovi ni pejsmejker, pristupa se elektrofiziologiji. Ubzan rad srca izaziva ozbiljne komplikacije, čak i moždani udar. Novom tehnologijom, uklanja se mišićni snop, koji je uzrok aritmije. 

Kroz preponske vene, znači kroz donje šupljine, dođemo do srca, identifikujemo uz pomoć katetera mesto koje daje samu aritmiju, a onda strujom, zagrevanjem tog tkiva, na temperaturi od nekih 70 stepeni, se izmeni to patološko mišićno vlakno, i onda se ono eliminiše”, ispričao je za RTS elektrofiziolog Kliničkog centra u Kragujevcu, dr Vladimir Ignjatović.

Posle intervencije, pacijent je izlečen od aritmije i uspostavljen je normalan sinusni ritam. Do sada su rađene samo u Beogradu i Sremskoj Kamenici.

Ovo je velika privilegija za pacijente, jer je ova dijagnostičko terapijska procedura, do sada predstavljala usko grlo u tim precudarama, kada su kardiovaskularne bolesti u pitanju, baš zbog toga, što je relativno mali broj centara u našoj zemlji“, rekao je za RTS direktor Klinike za kardiologiju Kliničkog centra u Kragujevcu, prof. dr Vladimir Miloradović.

A potrebe pacijenata su velike. Samo u Kragujevcu, od početka godine, ugrađeno je oko 400 pejsmejkera, a na elektrofiziologiju čeka 40 pacijenata. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji, bez otvaranja grudnog koša, a brz je i oporavak.

Pacijenti se odmah posle procedure osećaju bolje, i već narednog dana mogu da idu na kućno lečenje”, kaže dr Ignjatović.

Na Klinici za kardiologiju, godišnje se obavi oko 4.000 intervencija. Od bolesti, prednjači angina pektoris, a sve čeće i poremećaji srčanog ritma. 

Izvor: RTS