Info

Majka tužila školu i roditelje dečaka koji joj je napao ćerku

Autor: InfoKG
14:30 | Ponedeljak, 25 11 2019

Jedanaestogodišnja Lena, učenica OŠ „Stanislav Sremčević” u Kragujevcu, doživela je infarkt mozga posle tuče s vršnjakom zbog čega ne može da kontroliše desnu ruku kojom je pisala.

Milica Sretenović je preko svog pravnog zastupnika podnela tužbu protiv kragujevačke OŠ „Stanislav Sremčević” i roditelja dečaka koji je u učionici, za vreme malog odmora, pretukao njenu ćerku Lenu, jedanaestogodišnju devojčicu, koja je doživela infarkt mozga, zbog čega već godinu dana ne može da kontroliše desnu ruku kojom je pisala. Prvo ročište će biti održano 5. decembra u Osnovnom sudu u Kragujevcu, piše Politika

– Neću ići na ročište, ne mogu. Godinu dana nisam imala snage da govorim o tome šta se desilo mojoj ćerki. Sad moram da pričam jer sam shvatila do čega vršnjačko nasilje može da dovede. Treba li sutra neki drugi roditelj da plače kao što sam plakala ja, kada su mi u Beogradu rekli da će moja Lena, zbog šloga, imati posledice do kraja života – pita se majka Milica, koja ima četvoro dece i radi tri posla da bi platila sve terapije koje su neophodne njenoj ćerki.

Lena je bila odličan đak i živahno dete, trenirala je odbojku, pevala u horu, radovala se igri s vršnjacima, ali 22. oktobra 2018. godine sve se promenilo. Posle tuče s drugarom vratila se kući s bolovima u glavi. Pošto je počela da povraća, majka ju je odvela u bolnicu. Na drugom snimku skenerom uočena je „tačka u mozgu. Lekari Kliničkog centra Kragujevac su konstatovali infarkt. Posle sedam dana Lena je prebačena u Beograd, gde se lečila četiri nedelje, a onda je dva meseca provela u banji.

– Obična dečija čarka, mislila sam kada me je razredna pozvala u školu. Međutim, ispalo je najgore. Lekari su mi rekli da je u pitanju težak šlog. „Tačka” je bila duboko u mozgu. Prvo su posumnjali da je to posledica neke urođene mane, ali je onda, posle niza ispitivanja, ustanovljeno da je moja ćerka dobila nekoliko snažnih udaraca u glavu. Ne krivim dečaka, ali njegove roditelje smatram odgovornim, kao i školu koja je nadležnoj upravi u Kragujevcu prijavila samo tuču, ne i to da je moja Lena doživela infarkt mozga – objašnjava majka Milica.

Lenina majka kaže da su nastavnici OŠ „Stanislav Sremčević” bili predusretljivi prema njenoj ćerki kada se ove godine vratila redovnoj nastavi, ali ima zamerke na ponašanje razrednog starešine i direktora škole. Nema razumevanje ni za postupke školskog psihologa koji, kako tvrdi, nije obavio nijedan razgovor s Lenom.

– Ispalo je da je moja ćerka kriva, a videla sam i da su ljuti zato što sam se obratila školskoj upravi. Šta sam drugo mogla da uradim kad sam shvatila da u školi pokušavaju da zanemare ono što se desilo Leni? Moja ćerka ne može da koristi desnu ruku, uči da piše levom, ali to ne ide lako, pije lekove koji se daju šizofreničarima, ide na fizikalnu terapiju i akupunkturu. Teško to podnosi, nema koncentraciju, može da izdrži jedva dva ili tri nastavna časa, engleski uči ispočetka, a u školi su mi, zamislite, rekli da ne mogu da je oslobode fizičkog vaspitanja – navodi majka Milica.

Dragana Ocokoljić, prosvetna savetnica u Školskoj upravi Kragujevac, kaže da je tokom ispitivanja slučaja u vezi s učenicom Lenom uočila niz nepravilnosti i konstatovala da nadležni u školi „Stanislav Sremčević” nisu na vreme preduzeli sve neophodne mere.

– Izgleda da se rukovodstvo škole nije snašlo u ovom slučaju. Nisu imali poseban individualni plan rada s povređenom učenicom, nije urađen pedagoški profil, nisu razradili program kućne nastave, nisu se dovoljno raspitivali o stanju deteta. To je kasnije ispravljeno, a Ministarstvu prosvete smo podneli detaljan izveštaj. Mi iz Školske uprave smo uradili sve što je bilo do nas, u skladu s pravilima struke, našim ovlašćenjima i zakonom. I naravno, u najboljem interesu deteta – objašnjava savetnica Ocokoljić u razgovoru za „Politiku”.

Lenu su u bolnici jednom posetili njeni drugari iz odeljenja, razredna se telefonom raspitivala o zdravstvenom stanju učenice, ali majka Milica kaže da nije bilo podrške direktora škole. U najtežim trenucima su joj, navodi, pomogli njeni prijatelji i suprug s kojim ne živi zajedno, ali, pre svih, Dragana Janković, majka Alekse Jankovića koji je 2011. godine oduzeo sebi život jer više nije mogao da trpi vršnjačko nasilje.

– Ja se borim koliko mogu da Lena ima normalan život, ali mnogo je teško. Htela je sebi da odseče desnu ruku kad je shvatila da više neće moći da je koristi. Psihički se sada bolje oseća, ali pitanje je kako će dalje teći oporavak – kaže majka Milica.

Izvor: Politika (Brane Kartalović)

Izvor: Politika