Info

Maske su pale, priznanje stiže iz redova SNS - "GRAD JE U TEŠKOJ FINANSIJSKOJ SITUACIJI", podiže se novi kredit koji će plaćati Kragujevčani

Autor: Jovana Mladenović
12:55 | Četvrtak, 10 02 2022

Na današnjoj sednici Skupštine grada data je saglasnost JKP "Vodovod i kanalizacija" da se kreditno zaduži u iznosu od 200 miliona dinara. Grejs period je tri meseca, a rok otplate 36 meseci. Kamata po ovom kreditu iznosiće 12 miliona dinara.

Obrazloženo je da je ovo veoma povoljno kreditno zaduženje, te da Vodovod neće imati problem da ga vrati.

Povodom ove tačke dnevnog reda govorio je Goran Kovačević, narodni poslanik i odbornik u SG iz redova SNS, koji slovi i za najvećeg ekonosmkog stručnjaka iz redova lokalne vlasti. On je bio protiv usvajanja ove odluke a svoje nezadovoljstvo izrazio je sledećim rečima iz kojih čujemo i priznanje da je grad u teškoj finansijskoj situaciji, uprkos tome što se govori da sve funkcioniše odlično:

"Danas zadužujete građane Kragujevca za 1,7 miliona evra. Naravno da je teška ekonomska situacija i ono što je bilo pre mesec dana nije danas kada vam rastu referentne kamatne stope i stopa inflacije vam je 7,9 odsto. Samo onaj koji je neodgovoran prema svojoj porodici i svom gradu može da veruje da kredit jeste dobra stvar u narednom periodu. Žao mi je zbog tehničkih uslova što nisam mogao da prisustvujem sednici kada se donosila odluka o budžetu i da podržim člana Gradskog veća za finansije koji je tada rekao da Kragujevac nema kapitalni potencijal. Da, možemo da lažemo, da pričamo bajke za malu decu i kako smo najbolji, ali Kragujevac je u teškoj finansijskoj situaciji i finansijska politika se vodi pogrešno. I da pređem na Vodovod. Piše da obezbeđujemo sredstva da kupimo hemikalije za pijaću vodu, da platimo obaveze koje nismo platili, nemamo likvidna sredstva... To nam je jedno preduzeće, ključno, a i ova druga se nešto ne osećaju baš najbolje. Ako niste uspeli da iz tekućeg poslovanja obezbedite 6,6 miliona dinara za tekuće poslovanje, a kako mislite da plaćate kredite koji vam stižu? Slušali smo obećanja da se nikada nećemo zadužiti jer grad funkcioniše odlično. Nažalost, građani Kragujevca, vama se obraćam, zadužiće vas za 1,7 miliona evra, a onda kada dođe do ulica kazaće vam da nema para. Sve ovo ćete vi platiti, svako od nas, kroz cenu vode, kroz poreze koje plaćamo... U teškom vremenu u kome živimo ovo će predstavljati problem, kako Vodovodu, tako i Gradu".