Info

Molitva na Savindan: U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji svečanom akademijom obeležena školska slava (FOTO)

Autor: InfoKG
15:30 | Ponedeljak, 27 01 2020

Svečanom akademijom “Molitva na Savindan“ u sali Prve kragujevačke gimnazije, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, obeležena je školska slava, Sveti Sava. "Živimo u eri ikona na računarima, a danas bih da pričam o vremenu ikona na zidovima crkava. Iz vremena tehnologije i društvenih mreža pričala bih o nama kao ljudima, o onome što smo vremenom postali", rekla je u svojoj besedi učenica Sara Božović.

Akademiji su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom Eparhije šumadijske, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović sa saradnicima, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić, predstavnici Univerziteta, Školske uprave, Vojske Srbije, MUP-a, direktori škola, ustanova kulture i drugih gradskih institucija.

Nakon rezanja slavskog kolača pozdravljajući goste, profesore i učenike, direktorka Prve kragujevčke gimnazije, Slavica Marković, podsetila je da se svake godine na Savindan, slavi delo prosvetiteljsko, delo Rastka Nemanjića.

"Stub srpstva, srpskog pravoslavlja, državnosti i kulture, nosi Savino ime. Prvo žitije, prvi crkveni zakon, početak srpske prosvete, izvorna srpska kultura prožeta mudršću i skladom, potiče od njega. Sve ono što je Savino, oblikovalo je naciju i kulturu. Svojim životom i delom Sveti Sava nam je ostavio u amanet mnogo vrednog, a svetosavlje ostaje ono što je izvorno uvek i bilo, simbol postojanosti i duhovnosti srpskog naroda, simbol snage koja uvek može da nas nadahne i čuva svest o sopstvenom identitetu i razlozima vekovnog trajanja. Želimo da rečima, notama ali i onim što čini školu danas, pokažemo da imamo tu snagu i moć i da smo na pravom putu", poručila je direktorka Marković.

"Živimo u eri ikona na računarima, a danas bih da pričam o vremenu ikona na zidovima crkava. Iz vremena tehnologije i društvenih mreža pričala bih o nama kao ljudima, o onome što smo vremenom postali", rekla je u svojoj besedi Sara Božović učenica trećeg razreda Prve kragujevčke gimnazije. "Svet kakav je Sava video nije bio tako veliko mesto kakvim ga poznajemo danas, Savina Srbija bila je njegov ceo svet. Svet kojem je bio spreman dati poslednji atom snage rečju, dobrotom, blagošću, šireći duh pravoslavlja slavio je život, slavio je duhovnost, znanje kao put ka otrežnjenju svog naroda koji odvajkada bio ratnički. Želeo je da nam pokaže da postoji i drugi način da osvajamo – dobrotom, čednošću i ljubavlju, da kroz život idemo vođeni srcem i da ga nesebično i iskreno poklanjamo drugima a ne samo prosleđujući ga u vidu poruka ili komentara", rekla je Sara i pozvala da Savina dela veličamo još jače i glasnije: "Slavimo ga dok ima nas, jer je on odredio krst kojim se krstimo, pismo kojim pišemo, put kojim idemo. Srpski narod je najvažnije njegovo delo, a on je zbirno ime srpskog naroda".

Poema “Savindan“ autora Lazara Bukumirovića, učenika četvrtog razreda u izvođenju đaka Prve kragujevačke gimnazije bila je deo programa posvećenog u čast i slavu prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja. Na kraju svečanosti uručene su Svetosavske nagrade iz fondova najuspešnim učenicima.

Galerija slika