InfoFoto: kragujevac.rs

Na LETNJOJ PRAKSI 19 studenata u gradskim preduzećima i IZJZ, za Klinički centar se niko nije prijavio

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Sreda, 03 07 2019

Letnju stručnu praksu ove godine pohađa 19 studenata kragujevačkog Univerziteta, tokom jula i avgusta, u ustanovama i preduzećima čiji je osnivač grad i Institutu za javno zdravlje, dok se za praksu u Kliničkom centru niko nije prijavio. Za praktikante je priređen prijem u Skupštini grada i Institutu za javno zdravlje. 

Univerzitet u Kragujevcu uz podršku Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata i Studentskog parlamenta, a u saradnji sa lokalnom samoupravom, Institutom za javno zdravlje i Kliničkim centrom i ove godine organizuje letnju stručnu praksu. Za praksu je u ovim ustanovama i preduzećima bilo ponuđeno 200 mesta, a prijavilo se 19 studenata Univerziteta u Kragujevcu. Zanimljivo je da se za praksu u Kliničkom centru niko nije prijavio.   

U ustanovama i preduzećima čiji je osnivač grad praksu ove godine pohađa 12 studenata Ekonomskog fakulteta i dva studenta Filološko-umetničkog fakulteta. Oni će tokom jula i avgusta biti raspoređeni u poreskoj upravi, javnim nabavkama, upravi za opšte i zajedničke poslove, za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Biznis-inovacionom centru. Za njih je organizovan svečani prijem u Skupštini grada. 

Letnja stručna praksa se realizuje poslednjih sedam godina a namera je da pomognemo studentima da se pripreme za dobru poziciju na tržištu rada i odgovore potrebama poslodavaca ali i da svoje teorijsko znanje stečeno na fakultetima primene u praksi”, rekao je pomoćnik gradonačelnika, Stefan Nikezić. 

U Institutu za javno zdravlje ove godine praksu tokom jula i avgusta će pohađati ukupno 5 studenata sa Prirodno-matematičkog i Fakulteta medicinskih nauka. Letnja stručna praksa u saradnji ovdašnjeg Univerziteta i Instituta za javno zdravlјe realizuje se šestu godinu zaredom.

Polaznike prakse pozdravila je pomoćnik direktora za naučnoistraživačku delatnost Nela Đonović, koja je tom prilikom izrazila zadovoljstvo što buduće kolege, sada studenti završnih godina kragujevačkog Univerziteta, žele da stiču praktična iskustva u centrima i laboratorijama Instituta za javno zdravlje Kragujevac, zdravstevne ustanove koja se bavi prevencijom zdravlja i akreditovana je u skladu sa zahtevima nacionalnih i međunarodnih standarda.

Ove godine je za pohađanje prakse u Kliničkom centru bilo dostupno 64 mesta za studente završne godine integrisanih akademskih studija Fakulteta medicinskih nauka, međutim, nije bilo zainteresovanih kandidata, potvrdili su za InfoKG na Univerzitetu u Kragujevcu. 

Studentima koji budu uspšeno obavili praksu u ustanovama i preduzećima čiji je osnivač grad i Institutu za javno zdravlje biće uručeni sertifikati.