Info

Na proveri 600 diploma zaposlenih u Gradskoj upravi: Evo šta će biti sa onima sa nelegalnim diplomama

Autor: Branko Vukašinović
15:41 | Utorak, 09 02 2021

Kragujevačka Gradska uprava poslala je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na proveru više od 600 diploma o stručnoj spremi zaposlenih i funkcionera. Oni za koje se utvrdi da su diplomu stekli na nelegalan način ili u neakreditovanim obrazovnim ustanovama dobiće otkaz ili će biti smenjeni sa funkcije. 

Na inicijativu čelnika grada Kragujevca pokrenuta je provera diploma o stručnoj spremi svih zaposlenih i funkcionera u Gradskoj upravi. Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja poslato je više od 600 diploma zaposlenih i funkcionera u Gradskoj upravi. Na pitanje da li ova provera diploma ima veze sa skandalima koji poslednjih par meseci potresaju Gradsku upravu, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu, Sanja Tucaković tvrdi da to sa tim nema veze. Dodaje da je ovo odavno planirano da se uradi, ali je zbog čitave situacije sa Korona virusom prolongirano, pa su diplome tek sada poslate na proveru.  

Uradili smo to zato što je to tako ispravno i pošteno prema svim zaposlenima u Gradskoj upravi i građanima Kragujevca. Tačnije, prema svim građanima koji su se svojski potrudili da dođu do svojih diploma, uložili trdu i vreme i odrekli se mnogo toga, ne samo oni, već i njihove porodice. Takođe, proveru smo odlučili da uradimo i u kontekstu celokupne reorganizacije koju vršimo i bilo je potrebno provertiti kompetentnost svih zaposlenih u okviru Gradske uprave”, izjavila je Sanja Tucaković.

U Gradskoj upravi Kragujevca nadaju se da će se ovom proverom utvrditi da su sve diplome zaposlenih i funkcionera stečene na legalan način. Dodaju da je sada sve na resornom ministarstvu i da još uvek ne znaju kada će dobiti izveštaj o proveri diploma. 

Iz kragujevačke samouprave poručuju da ukoliko se utvrdi da je neka od diploma stečena nelegalnim putem ili u neakreditovanim obrazovnim ustanovama, radnici i funkcioneri sa diplomom koja nije validna dobiće otkaz, odnosno biće smenjeni sa funkcije. 

Ostaje da, nakon provere Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, vidimo da li će i koliko takvih slučajeva biti.