InfoFoto: Printscreen - RTS

Na putu za Nemačku prvi Simensov tramvaj iz Kragujevca

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 15 12 2020

Put Nemačke juče je krenuo prvi tramvaj proizveden u fabrici "Siemens Mobility" u Kragujevcu, dug 37 metara, i uskoro će prevoziti putnike u Bremenu, piše RTS. U Kragujevcu će biti proizvedeno i ostalih 46 naručenih tramvaja.

Fabrika je u protekle dve godine prošla proces transformacije od proizvođača komponenti do proizvodnje kompletnih tramvaja.

Montaža "Avenio" tramvaja je u fabrici "Siemens" počela je u proleće 2020. godine, za samo nekoliko meseci iz proizvodnje je izašao prvi. Proizvodnja ostalih poručenih 46 tramvaja se nastavlja.

"'Avenio' tramvaji zasnovani su na modularnom pristupu proverenih sistema i komponenti koji omogućavaju prilagođavanje potrebama kupaca, što za projekat 'Avenio Bremen' podrazumeva: dužinu vozila od 36,9 metara, širinu vozila od 2,65 metara, maksimalnu brzinu od 70 kilometara na sat i kapacitet za smeštaj 250 putnika", rekao je za RTS Aleksa Mančić, rukovodilac proizvodnje "Avenio" tramvaja u firmi "Siemens Mobility".

Osnovna delatnost ove kompanije su proizvodnja šinskih vozila i komponenti, kao i inženjering, a zahvaljujući stručnosti pedeset inženjera od sada i kompletnih tramvaja.

"Prošli smo kroz izuzetno težak proces koji je zahtevao proširenje svih naših kapaciteta, udvostručen je broj radnika, svi inženjeri i tehničari morali su da prođu kroz sve neophodne obuke, kako bi ostvarili ovaj uspeh. Ovaj tramvaj je svetski proizvod visokog kvaliteta proizveden u Srbiji, u Kragujevcu, to dosta govori o ovoj zemlji", ističe za RTS Eberhard Lange, direktor fabrike "Siemens Mobility" u Kragujevcu.

Tramvaj je prošao sve inspekcijske kontrole i utovaren je u kamion dužine 57 metara, spreman da krene prema nemačkoj granici.

"Simens" ima ugovorene projekte sa još četiri grada u Nemačkoj za oko 230 visokopodnih "Avenio" tramvaja koji će takođe izaći iz proizvodnje u rekordnom roku.

Izvor: RTS