InfoFoto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nema više igrališta za decu sa invaliditetom: Kragujevčani sumnjaju da je neko bacio oko na lokaciju u samom centru grada

Autor: InfoKG
19:30 | Sreda, 12 04 2023

Inkluzivno igralište u centru Kragujevca otvoreno je pre četiri godine kao simbol jedinstva i solidarnosti građana koji su sami prikupili sredstva i inicirali njegovu izgradnju, piše Nova.rs. Tada je ceo projekat urađen u saradnji sa Gradskom upravom, a grad je dao zeleno svetlo za lokaciju koju su predložili građani. Sada se grad “predomislio” i uklonio sve sprave, uz obrazloženje da igralište ne ispunjava uslove u pogledu neophodne površine, kao i da sprave nisu u skladu sa Pavilnikom o bezbednosti. Građani ipak misle da to nije pravi razlog i da se raščišćava teren za nekog moćnika. 

Inkluzivno igralište nalazilo se u strogom centru grada, u neposrednoj blizini centralne gradske pešačke zone. Iako je lokacija bila u centru, ona je pre četiri godine bila zapuštena i prema rečima Suzane Đorđević, jedne od inicijatora za izgradnju iglališta “bila ruglo” koje je, kako je istakla, otvaranjem igrališta pretvoreno u oazu za decu. 

Ona sumnja da se iza uklanjanja igrališta kriju neki drugi razlozi, a ne ugrožavanje bezbednosti dece, kako je saopšteno iz Gradske uprave.

U trenutku kada smo otvorili igralište, u neposrednoj blizini bila je banka. Banka se iselila, objekat je sada prazan i jedino što vidimo kao razlog za uklanjanje igrališta je priprema ovog terena za neku baštu ugostiteljskog objekta. Volela bih da nisam u pravu, ali će vreme pokazati šta će biti na ovoj lokaciji”, revoltirana je ona.

Dodaje da je grad bez ikakve zvanične najave uklonio igralište i to kako kaže, u trenutku kada je pokrenuo kampanju za očuvanje igrališta, kojom poziva sve građane da prijave vandalizam na igralištima. 

Za Suzanu je sporno i objašnjenje Gradske uprave u kome kažu da sprave nisu bile bezbedne, kao i da lokacija ne ispunjava standarde.

To su nebulozna objašnjenja. Kada smo radili na izgradnji igrališta strogo smo vodili računa o izboru firme kod koje ćemo naručiti sprave, jer nam je na prvom mestu bila bezbednost dece sa invaliditetom. Sve sprave su imale sertifikate. Između ostalog, ista firma je napavila sprave za igralište koje se nalazi ispred Skupštine grada, a ovu lokaciju nam je grad odobrio prema Pravilniku koji je tada bio važeći, tako da sada njihovo objašnjenje ne pije vodu”, revoltirana je Suzana. 

Inkluzivno igralište – simbol solidarnosti i jedinstva

Kragujevac je bio jedan od prvih gradova koji je imao igralište za decu sa invaliditetom otvorenog tipa, a za Kragujevčane je to mesto bilo ”više od igrališta”, ističe sagovornica portala Nova.rs

Sama ideja o izgradnji igrališta, kako kaže, ima pozitivnu i plemenitu pozadinu, u kojoj je zahvaljujući građanskoj solidarnosti izlečena jedna devojčica.

Pre šest godina, za lečenje agresivnog oblika leukemije, tada devetogodišnje Kragujevčanke Teodore Vranješević, bilo je potrebno 350.000 evra za odlazak u Nemačku. Grupa građana pokrenula je humanitarnu kampanju, animirala ceo grad, škole, firme, sportske klubove, zanatlije, ugostiteljske objekte…

Suzana podseća da su tada građani pokazali neverovatno jedinstvo, novac je prikupljen za manje od tri dana i devojčica je otišla na lečenje, koje je bilo uspešno. 

Pokretači ove akcije, kasnije su od Grada dobili Đurđevdansku nagradu za humanost. Međutim, oni su se odrekli novčanog dela nagrade i od tog novca pokrenuli kampanju za inkluzivno igralište. Njihov primer sledili su i dobitnici iste nagrade u drugim oblastima, pa su zajedno pronašli donatore, a u izgradnju se uključilo i gradsko komunalno preduzeće “Šumadija” koje je sa svojim resursima učestvovalo u građevinskom delu. Ukupna vrednost igrališta iznosila je 1,3 miliona dinara.

Inkluzivno igralište otvoreo je u aprilu 2019. godine, a svečanu vrpcu simbolično je presekla izlečena devojčica Teodora Vranješević, koja je i ujedinila ceo Kragujevac. 

Prema ideji građana koji su sve i pokrenuli, igralište je trebalo da ostane trajni podsetnik na humanost i jedinstvo svih građana.

Posle četiri godine, igrališta više nema, a Suzana razočarano kaže da se ona i njeni prijatelji koji su sve pokrenuli “osećaju tužno i iznevereno”. 

Ovo igralište je bilo simbol solidarnosti i zajedništva građana Kragujevca, a sada su srušili taj simbol svih nas”, rezignirano je zaključila ona.

Gradonačelnik: Tražimo novu lokaciju za inkluzivno igralište

Posle velikog nezdovoljstva građana zbog uklanjanja inkluzivnog igrališta, Nova.rs je zatražila i objašnjenje od gradonačelnika Nikole Dašića.

Dobijen je odgovor da postojeće igralište nije ispunjavalo sve zahteve Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta.

Inkluzivno igralište je uklonjeno zbog neispunjavanja bezbednosnih zahteva, sa predlogom da se postavi na drugoj lokaciji koja će omogućiti veću površinu samog igrališta dovoljnu za postavljanje opreme. Takođe, oprema na igralištu je vandalizovana i nebezbedna. Trenutno se vrši izbor nove lokacije koja će zadovoljiti sve odredbe Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta, kao i primedbe Ministarstva koje smo dobili u ovom slučaju”, stoji u odgovoru, koji je iz kabineta gradonačelnika dostavljen redakciji portala Nova.rs.

Iako je postavljeno i pitanje šta će se nalaziti na mestu gde je bilo igralište, odgovor na nije dobijen.  

Objekat uz samu lokaciju nekadašnjeg igrališta oglašen je za izdavanje, a kao što je istakla Suzana Đorđević, vreme će pokazati šta će se uskoro naći na tom mestu.

Izvor: Nova.rs