InfoFoto: Printscreen/YouTube - EAI

Nenad Filipović novi v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu?

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Četvrtak, 21 06 2018

Redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, Nenad Filipović trebalo bi da bude postavljen na mesto vršioca dužnosti rektora ovdašnjeg Univerziteta, nezvanično saznaje InfoKG. 

Zapravo, kako nezvanično saznajemo, trenutno postoje dva scenarija za imenovanje v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu. Prema prvom Vlada Republike Srbije trebalo bi da na predstojećoj sednici izabere novog v.d. rektora. Ukoliko se to ne dogodi, drugi scenario je da se hitno formira novi Savet Univerziteta u Kragujevcu koji će odlučiti, navodno tokom sledeće nedelje, ko će obavljati ovu funkciju.   

Kontaktirali smo i profesora Filipovića ovim povodom, ali on nije želeo da komentariše naša saznanja, rekavši da je još rano za to.  

Kada je reč o Savetu Univerziteta u Kragujevcu, poslednja sednica, na kojoj je trebalo da se raspravlja o rešenju ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića o smeni rektora Nebojše Arsenijevića, nije imala potreban kvorum. Do toga je došlo jer je prošle nedelje 8 od 19 članova ovog tela podnelo ostavke, a nastavno-naučna veća fakulteta, sa kojih su članovi Saveta to učinili, u međuvremenu nisu imenovala nove.  

Potencijalni v.d. rektora ovdašnjeg Univerziteta, prof. dr Nenad Filipović rođen je u Kragujevcu 1970. godine. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu 1994., gde je odbranio i doktorsku disertaciju 1999. godine. Usavršavao se na Univerzitetu u Beču, kao i na Harvardu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompletnu biografiju profesora Filipovića možete pogledati OVDE.