Info

Odata počast žrtvama terora i odmazde, obeležen DAN OSLOBOĐENJA KRAGUJEVCA

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Nedelja, 21 10 2018

U borbama za oslobođenje Kragujevca 1944. godine zajedno sa oslobodilačkim snagama Kragujevca i Šumadije, učestvovali su i pripadnici sovjetske Crvene armije. U znak sećanja na 1365 Crvenoarmejaca, koji su poginuli i oslobodili Kragujevac 21. oktobra 1944. godine, položeni su venci na spomen obeležja u Opornici, Varoškom i Paliluskom groblju.

OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA KRAGUJEVCA - Na današnji dan 1944. godine oslobođen je grad Kragujevac. U čast oslobodilaca Kragujevca, kraj Spomen obeležja herojima i borcima kod Krsta, delegacija grada Kragujevca, predstavnici SUBNOR-a Kragujevca i Šumadije, političkih partija, udruženja boraca i članovi porodica poginulih položili su vence i odali počast minutom ćutanja.

U znak sećanja na žrtve revolucionarnog terora 1944. u Kragujevcu, kod Gromovića ulaza u podnožju Pivarskog parka, služen je parostos i položeni venci kraj spomen obeležja koje je podignuto 1999. godine. Posle oslobođenja Kragujevca 20. oktobra 1944. godine, u Kapislani nekadašnjeg Vojnotehničkog zavoda, partizani su streljali više stotina uglednih Kragujevčana i stanovnika okolnih mesta, čiji tačan broj ni imena nisu utvrđeni.

Polaganjem venaca i cveća kraj spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar je obeleženo 77 godina od odmazde za ubijene Nemce u Kragujevcu i odata je počast nevino stradalim žrtvama ova dva naroda. Na mestu gde se danas nalazi spomenik, 20. oktobra 1941. godine, nemački fašisti su, za ubijene svoje vojnike, streljali 78 Srba i 37 Jevreja.

Kraj spomenika Plazibat Anti, revolucionara koji je pogunuo u borbama za oslobođenje Kragujevca u oktobru 1944. godine, vence su položili predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a i političkih stranaka.