Info

Odbornici sutra o Đurđevdanskim nagradama, finansijskoj podršci domaćinistvima u procesu energetske tranzicije...

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Četvrtak, 22 04 2021

Redovna sednica Skupštine grada Kragujevca, sedma po redu, biće održana sutra od 9 sati u amfiteatru Pravnog fakulteta. Najvažnija tačka dnevnog reda jesu predlozi odluka o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2020. godinu.

“Predloge građana najpre je razmatrao skupštinski odbor nadležan za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja, a nakon toga ocenu i mišljenje dala je i komisija formirana od strane gradonačelnika. Opširnije na: Oni su predloženi dobitnici Đurđevdanske nagrade

Pred odbornicima će se naći i predlog odluke o finansijskoj podršci domaćinistvima u procesu energetske tranzicije. Predviđeno je da grad Kragujevac, odnosno Gradsko veće, donese program mera kako će sufinansirati promenu enegrenata koja koriste domaćinstva, odnosno prelazak sa uglja i drva na gas. Takođe, sa resornim ministarstvom grad će sufinansirati projekat zamene stolarije na njihovim objektima što bi trebalo da dovede do bolje enegretske efikasnosti.

Druga odluka vezana za ekologiju je predlog odluke za sufinansiranje projekata neformalnih grupa građana „Zeleni grad“, koja podrazumeva projektno sufinansiranje ekoloških organizacija za održavanje svih površina koje nisu obuhvaćene redovnim planom i programom JKP „Šumadija“.

Na dnevnom redu naći će se i dve odluke vezane za JKP „Vodovod i kanalizacija“. Jedna se odnosi na izmenu njihovog finansijskog plana, s obzirom na to da su u postupku preuzimanja gazdinstva odnosno održavanja seoskih bunara i vodovodnih linija koje vode od arteskih bunara do domaćinstava. Do sada su u svoju nadležnost preuzeli 14 bunara, a do kraja godine trebalo bi da preuzmu ostalih 36. Takođe, ovo JKP ima ima i odluku nadzornog odbora o nabavci osnovnih sredstava za rad – četiri kamiona i osam vozila za prevoz radnika.

Među tačkama dnevnog reda je i predlog kragujevačkog Univerziteta da ulica koja povezuje južnu obilaznicu i ulicu Dragoslava Srejovića ponese naziv po bivšem dekanu Mašinskog fakuleteta Prof. dr Dušanu Simiću.