InfoFoto: Lazar Novaković - Glas Šumadije

Održan još jedan protest "Srbija protiv nasilja"

Autor: InfoKG
21:48 | Petak, 01 09 2023

Kao i na prethodnim protestima i ovaj put su se Kragujevčani okupili na Đačkom trgu da iskažu nezadovoljstvo i ovoga puta podrže inspektore Milenkovića i Mitića koji su otkrili najveću laboratoriju marihuane u ovom delu Evrope – „Jovanjica“, a koji su zbog toga smenjeni.

Na večerašnjem skupu okupljenima je trebalo da se obrati prof. dr Radivoje Jovović, docent i prodekan za međunarodnu i stručnu saradnju na Fakultetu za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić”. Međutim, njemu nije dozvoljeno da se obrati okupljenima.

"Nekim glasovima se nije dopala ideja da govorim kao kopredsednik novosadskog Gradskog odbora stranke Zajedno u Novom Sadu. To ne tumačim nužno kao nešto u ličnom ili međustranačkom smislu, već da je došlo do nekih konceptualnih razlika. Suština je da bi svi morali da budemo spremni da ih prenebregnemo i otremo sa sebe kao lanjski sneg, jer je jedinstvo i ujedinjenost ono što je ključno", rekao je Glasu Šumadije profesor dr Radivoje Jovović, objašnjavajući zbog čega, iako je najavljen, nije govorio na skupu Srbija protiv nasilja održanom večeras u Kragujevcu. 

Govoreći o budućnosti protesta, dr Jovović je rekao da je neophodna njihova „nenanasilna radikalizacija i intenzivizacija kako bi se stvorili odmereni, adekvativno promišljeni i zaista produktivni načini pritisaka na vlast“.

"Smatram da nas jedino solidarnost može spasiti. Moramo da stavimo na stranu sitne gadljivosti, sitne različitosti. Nema veze ako se razlikujemo po nekom estetskom ili sitno vrednosnom detalju, ključna stvar je da bez solidarnosti i zajedništva nemamo ništa, a kad smo svi zajedno, možemo sve", istakao je Jovović.

Moderatorka protesta Staša Pavlović rekla je okupljenima da večeras neće biti govornika, navodeći kao razlog tonske probe pred koncert Jelene Tomašević i Danice Krstić na Đačkom trgu. Ona je podsetila da je danas počela školska godina, a da se nasilje i dalje dešava širom Srbije.

Pavlović i pozvala okupljene u protestnu šetnju do policijske stanice u ulici Svetozara Markovića gde su pružili podršku smenjenim inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću.

Građani su nosili transparente sa izrazima podrške inspektorima, a na jednom od njih na kojima su bile fotografije Milenkovića i Mitića pisalo je: „Podrška junacima“.

Izvor: Glas Šumadije