Info

Održan skup podrške "Daj pedalu raku"

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Nedelja, 30 09 2018

Grad Kragujevac četvrtu godinu zaredom učestvovao je u velikoj akciji “Daj pedalu raku“, u cilju podizanju nivoa znanja i skretanja pažnje javnosti na važnost skrininga, redovnih pregleda i samopregleda u borbi protiv karcinoma dojke. 

Akciju koju organizuje Ženski centar “Milica“ iz Vrnjačke banje, pod pokroviteljstvom ministarstava zdravlja i omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Na platou ispred Gradske uprave predstavnici Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja i Apoteke Kragujevac delili su promo materijal o zdravim stilovima života i davali savete sugrađankama o preventivnim pregledima i samopregledima.

Podignuta je i zastava Ženskog centra “Milica“ na jarbol ispred Gradske uprave, gde će stajati do kraja oktobra kao simbol sveukupnog napora koji lokalna samouprava ulaže u borbi za prevenciju i promociju zdravih stilova života. Podizanje zastave ujedno je bio i znak za start biciklističke trke.

Cilj i značaj skupa podrške “Daj pedalu raku“ je u podizanju nivoa znanja i skretanja pažnje javnosti na važnost skrininga, redovnih pregleda i samopregleda u borbi protiv karcinoma dojke. Poseban cilj je u promovisanju zdravih stilova života, sa fokusom na biciklizam. Imajući u vidu da najveći broj žena operisanih od karcinoma dojke ima smanjenu funkciju ruke, a da je fizička aktivnost neophodna nakon operacije, biciklizam je jedan od retkih sportova kojim one mogu da se bave.

Žene sve više imaju svest o svom zdravlju, što znači da naš preventivni rad ima uspeha. Što je bolja dijagnostika, bolja je i statistika. Važno nam je da žene shvate da je neophodno da jednom godišnje odu na ginekološki pregled i pregled dojke, rekla je Svetlana Marinković načelnik Radiološke službe Doma zdravlja.