InfoFoto: kragujevac.rs - Arhiva

Oglasio se Kovačević: Nisam dobio rešenje o razrešenju sa funkcije pomoćnika gradonačelnika

Autor: InfoKG
11:00 | Sreda, 29 06 2022

Pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević, nakon informacije da je smenjen sa te funckije odlukom prvog čoveka Kragujevca Nikole Dašića, oglasio se saopštenjem u kom navodi da iza njegovog resora su ostvareni rezultati koji se, kako kaže, ne mogu sakriti, kao i da još uvek nije dobio rešenja o razrešenju.  

U nastavku vam prenosimo celo saopštenje Borisa Kovačevića:

Ostvareni rezultati u resoru međunarodne saradnje grada Kragujevca se ne mogu sakriti i njih je potvrdila Stalna konferencija gradova i opština izdvojivši Kragujevac u konkurenciji svih opština i gradova Srbije u ovoj oblasti. Na osnovu priznanja SKGO-a da je najviše uradio na polju međunarodne saradnje od svih gradova, Kragujevac je dobio paket podrške za izradu Strategije za međunarodnu saradnju, po čemu smo prvi grad u Srbiji. U periodu od komplikovanih godinu i po dana korona virusa, pored intenzivnih redovnih aktivnosti, uspeli smo da afirmišemo naš grad pred brojnim svetskim zvaničnicima (npr. Meglena Kuneva, Strazbur, šefica svih ambasadora EU i  EU komesar u dva mandata), kao i da obezbedimo učešće u važnim međunarodnim organizacijama (UCLG sa sedištem u Barseloni i Sianu) itd. Ukoliko aktuelna gradska vlast ne želi takav trend, i “drugačije sagledava način rada i funkcionisanje resora,”  ja ću prvi sam podneti ostavku na mesto pomoćnika gradonačelnika za međunarodnu saradnju!

Sa takvim mojim stavom su upoznati ljudi u gradskoj upravi, a šef kabineta gradonačelnika, uz dužno poštovanje, niti postavlja niti razrešava pomoćnike gradonačelnika, već za to postoje zakonom predviđene procedure. Pomoćniku gradonačelnika funkcija prestaje ili podnošenjem ostavke, ili uručenjem rešenja o razrešenju od strane gradonačelnika, koje ja do ovog trenutka niti sam video niti primio.

Od samog početka mandata na mestu pomoćnika gradonačelnika, u dogovoru i po ovlašćenju samog gradonačelnika, započeo sam i sa radom na međunarodnoj promociji i realizaciji projekta “Knežev arsenal”, koji sam sa saradnicima doveo u fazu raspisivanja međunarodnog konkursa.

Simptomatično je i da se priča o razrešenju i smeni pokreće 10 dana pre realizacije konkursa, za projekat za čiju sam realizaciju uz pomoć svojih međunarodnih ličnih i poslovnih kontakata pronašao međunarodne investitore i investicione fondove, spremne da ulažu ogroman novac u naš grad”, navodi se u saopštenju koje je medijima poslao Borsi Kovačević.