InfoFoto: Arhiva - Printscreen - N1

Opet štrajk u kompaniji Fiat Plastic

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 11 01 2021

Sindikalna organizacija Samostalnog sindikata “Magneti Mareli” najavila je štrajk upozorenja za sutra, pošto je kompanija FIAT Plastic tokom odmora izmenila Pravilnik o radu, ne obaveštavajući o tome reprezentativni sindikat, pišu Kragujevačke novine. 

Komapnija Fiat Plastic na čelu sa Nikolom Jerotijevićem, menadžerom za ljudske resurse, ostvarila je svoje pretnje, pa je nakon nezakonitih pregovora o novom Kolektivnom ugovoru, koji su protekli u atmosferi pretnji i ucena, tokom odmora jednostrano izmenila Pravilnik o radu, a da o tome nije obavestila  reprezentativni sindikat”, navodi se u saopštenju ove sindikalne organizacije.

Sindikat podseća da je kompanija FIAT Plastic u vlasništvu FCA Srbija i korisnik svih mogućih državnih subvencija i olakšica, kako pre tako i tokom epidemiološke krize, već pokušala da ucenama natera predstavnike sindikata da potpišu Kolektivni ugovor, koji sadrži nezakonite i neustavne odredbe (kao što je npr. odricanje od štrajka), mimo svake zakonske procedure, što je Sindikat odbio.

Oni tvrde da Kompanija pokušava da iskoristi trenutnu epidemiološku situaciju, kako bi opravdala smanjenje zarada radnika navodnim gubicima usled smanjene proizvodnje. Inače nije tajna da FCA Srbija već godinama dozira proizvodnju u Srbiji, bez uvođenja obećanog novog modela, u višegodišnjem subvencionaškom igrokazu sa Vladom Republike Srbije. Da li sada sve mora da se slomi preko ledja radnika, pitaju se u ovom Sindikatu.

Radnici žele da rade i rade, često u teškim uslovima, po vrelini i hladnoći, ponekad većim od zakonom propisanih, pa i tokom teške epidemiološke situacije, kao što je to sada slučaj. Za većinu radnika smanjenje zarada je težak udarac na kućni budžet, a odricanje od štrajka vređanje ljudskog dostojanstva, pa nemaju nameru da prihvate ništa od navedenog.

Umesto toga, radnici pozivaju FCA Srbija da konačno obezbedi proizvodnju novog modela, a ne da se bavi bahatim kršenjem zakona, kao što je bio slučaj tokom štrajka Fijatovih radnika, kada je statut krupnog  stranog ivestitora stavljen iznad Ustava Republike Srbije.

Kako bismo pokazali da smo odlučni u borbi za svoja prava i svoje dostojanstvo, najavili smo štrajk upozorenja za utorak 12.januara”, stoji u saopštenju koje je medijima prosledio Samostalni sindikat ”Magneti Mareli”. 

Izvor: kragujevačke.rs