InfoFoto: eFilatelija Pošta Srbije

Državni data centar na POŠTANSKOJ MARKI (FOTO)

Autor: InfoKG
08:00 | Utorak, 06 12 2022

Povodom pet godina postojanja Državnog data centra Pošta Srbije objavila je poštansku marku, koverat prvog dana i žig na kom se nalazi taj objekat u Kragujevcu. Ova serija štampana je u 25.000 primeraka. 

Iz Pošte Srbije poručuju da je Kancelarija za IT i eUpravu u poslednjih pet godina otvorila Državni data centar u Beogradu i dva objekta Državnog data centra u Kragujevcu.

"Državni data centri su temelj bezbedne, moderne, efikasne i transparentne države. Omogućili su digitalnu transformaciju javne uprave Srbije u efikasan servis građana i privrede i uspostavljanje najrazvijenije eUprave u regionu. Ovim objektima, kao najsavremenijim i najbezbednijim centrima za čuvanje podataka u ovom delu Evrope, svoje podatke i aplikacije poveravaju na čuvanje državni organi Republike Srbije ali i najveće svetske IT kompanije", objavljeno je na sajtu eFilatelija Pošta Srbije.

U Pošti Srbije kažu da su zahvaljujući državnim data centrima, građanima na Portalu eUprava u svakom trenutku dostupni njihovi podaci iz državnih evidencija, i umesto da sami prikupljaju dokumenta od šaltera do šaltera, državni službenici ih razmenjuju elektronski po službenoj dužnosti. Naglašavaju da su državni data centri omogućili razvoj i pružanje svih eUsluga u poslednjih pet godina, uključujući usluge „Bebo, dobro došla na svet“, eVrtić, eUpis, Moja srednja škola, eSanduče, elektronski potpis u klaudu i druge, i doprineli prepoznatljivosti i poverenju građana u eUpravu.