Info

PLUTON 2: U velikoj akciji uhapšeno 47 osoba, u Kragujevcu "pali" zbog duple prodaje stanova!

Autor: Jovana Mladenović
15:57 | Ponedeljak, 06 03 2017

U nastavku borbe protiv pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, pripadnici MUP-a su u akciji pod nazivom "Pluton 2" uhapsili 47 osoba širom Srbije. Među njima, uhapšena su dva lica u Kragujevcu, koja su su, u svojstvu investitora stambeno-poslovnog objekta u izgradnji, vršili duplu prodaju stanova i okoristili se za 12 miliona dinara.

Uhapšeni iz 19 gradova su raznim malverzacijama oštetili budžet Srbije za više od 17,5 miliona evra. Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.

Kragujevačka policija uhapsila je N.P. (1950) i N.Đ.(1979), za koje se sumnja da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica,  falsifikovanje službene isprave i poreska utaja. Osumnjičeni su u svojstvu investitora stambeno-poslovnog objekta u izgradnji u Kragujevcu, od 2011. do 2015. godine, izvršili duplu prodaju četiri stana, a od vlasnika stanova primili novac i izdali priznanice o izvršenom plaćanju u evrima. Prodaju stanova nisu evidentirali u poslovnoj dokumentaciji preduzeća, već su novac zadržali za sebe i tako oštetili vlasnike stanova i budžet Republike Srbije za oko 12.1 milion dinara.

Akcija „Pluton 2“ sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru. Osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1.9 milijardi dinara, odnosno više od 17,5 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.

Među uhapšenima su bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja "Dr. Milorad-Mika Pavlović" u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica.

Izvršenjem ovih krivičnih dela oštećeni su budžet Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, Budžet grada Beograda, JP "Srbija šume", Dom zdravlja "Dr. Milorad-Mika Pavlović", Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP "Gas", AMSS "Gas-petrol", AD "Alfa Plam" iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.