InfoFoto: Privatna arhiva - Glas Šumadije

POSKOK u točku automobila Kragujevčanke, zmiju izvlačili 2 dana

Autor: InfoKG
16:35 | Sreda, 11 05 2022

Kragujevčanki Suzani Stanković se zmija poskok zavukla u točak od automobila, piše Nova.rs. Sve se dešavalo u strogom centru Kragujevca, na parkingu koji se nalazi u bloku od nekoliko višespratnica. Izvlačenje zmije trajalo je skoro dva dana, a ovaj slučaj otvorio je i pitanje da u gradu nijedna služba nije nadležna za humano zbrinjavanje zmija.

Otrovnu zmiju poskok, stanari su primetili u ponedeljak u ranim popodnevnim satima, na prakingu izmedju hotela Kragujevac i stambenih grada. Odmah je alarmiran ceo komšiluk, a zmija se u međuvremenu zavukla ispod automobila Suzane Stanković. 

Tada je za nju, priča nam, nastala prava agonija. Zmija se zaglavila između točka i ratkapne, povremeno je, kako kaže ‘‘promaljala glavu‘‘ kroz otvore, a od te scene, opisuje ona, sve prisutne podilazila je jeza. 

Otrovnica, koja je u točku bila zaglavljena duže od 24 sata,  nije mogla sama da izađe, a niko od prisutnih nije smeo da joj priđe. Celu situaciiju dodatno je otežalo to, što nijedna gradska komunalna služba nije mogla da odreaguje u ovom slučaju, pa je Suzana bila prinuđena da sama rešava problem. 

Nabraja da je zvala ‚‘‘sve moguće službe koje su joj pale na pamet‘‘  i da je odgovor uvek bio isti - ‘‘nismo nadležni‘‘. 

U potrazi za rešenjem, došla je, kako kaže,  i do licenciranog hvatača zmija, koji je na kraju i došao, ali problem ipak nije rešen. 

‘‘Taj čovek je stvarno bio strpljiv, čekao je i sedeo  četiri sata da zmija sama izađe. Rekla sam ‘ne pitam šta košta‘, samo da izvuče zmiju. Međutim, onda su se pojavili neki mladići koji su na brzinu hteli da sve to reše, gurali su i drmali auto i ovaj čovek se naljutio, pokupio i otišao‘‘, prepričava Suzana. 

Navodi i da u toj izuzetno stresnoj i dramatičnoj situaciji, nije bilo razumevanja svih komšija, koji su se kako objašnjava, ponašali kao da je ‘‘zmija njeno vlasništvo‘‘ i očekivali da negde odveze auto i tako reši problem. 

‘‘Ja sam mogla tako i da uradim, ali sam strahovala gde će ta zmija dalje da ode. Hvatač koji se razume, objasnio nam je da od ujeda poskoka deca i stariji  mogu da umru za pet minuta. Želela sam da je neko, ko je obučen za taj posao zbrine na adekvatan i pravi način‘‘, kaže ona. 

Automobil vozili na pranje i na dizalicu

Agonija ove Kragujevčane prelila se i na drugi dan. Zmija je i dalje bila zaglavljena u točku, a odgovornost za izvlačenje, kaže ona, preuzeo je jedan mladić‚ ‘‘koga je prvi put u životu videla‘‘. 

Od komšija je saznala da je ‘‘prirodnjak‘‘ i da često ide po šumama, pa mu je s puno poverenja dala ključeve od auta, saobraćajnu i zamolila da ‘‘kako zna i ume‘‘ izvuče zmiju. 

‘‘On se zavlačio ispod kola, vozio auto na pranje odozdo, ne bi li zmija izašla, išao na dizalicu da proba i tako da je izvuče, ali ništa nije pomagalo. Sve to je trajalo juče ceo dan‘‘, još uvek pod stesom opisuje Suzana ovu dramatičnu situaciju. 

Na kraju kaže, da je taj mladić pokazao neviđenu hrabrost i da je posle mnogobrojnih različitih pokušaja izvlačenja, zmiju ‘‘savladao  golim rukama‘‘. 

‘‘U jednom trenutku uspeo je da uhvati zmiju za rep i počeo da je vuče. Ona je glavom nasrtala na njega. To je bilo strašno da se gleda, mi smo se od te scene svi razbežali, ali je on nastavio da je izvlači. Hvala bogu, uspeo je, stavio je u vreću i odneo negde‘‘, opisuje Suzana kako je okončana ova drama. 

Ona kaže i da je ovo prvi put  da u urbanom delu grada u kome živi 50 godina, vidi zmiju, a prava enigma za nju i sve komšije, još uvek je pitanje odakle poskok u centru.

Za sada, svi pretpostavljaju da je zmija ‘‘došla‘‘ u nekom automobilu iz okoline grada, tokom đurđevdanskih manifestacija i velikog SMAK-ovog koncerta, kada ja na parkingu ispred zgrade, bilo mnogo automobila sa strane. 

Pojava poskokoka u centru Kragujevca, otvorila je i pitanje koja služba je nadležna za humano zbrinjavanje i vraćanje gmizavaca u prirodno stanište. U JKP ‘‘Šumadija‘‘, koja je zadužena za službu Zoohigijene, za naš portal su rekli da su oni nadležni samo za pse lutalice, te da nemaju kadrove koji su osposobljeni za hvatanje zmija. 

Navode i da godišnje imaju nekoliko poziva građana koji se javljaju zbog zmija i da ih u tom slučaju, upućuju na ‘‘privatno lice, koje hvata zmije i odnosi ih na bezbednu lokaciju‘‘. 

Izvor: Nova.rs