Info

Postavljene SOLARNE KLUPE, prototip uradili studenti FIN-a (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Utorak, 12 01 2021

U cilju promovisanja upotrebe obnovljivih izvora energije i ukazivanja na neophodnost zaštite životne sredine, na tri lokacije u Kragujevcu postavljene su solarne klupe. Prototip solarne klupice su, pod mentorstvom profesora i starijih kolega, uradili studenti Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Klupe su postavljene kod „Perona“ u Pešačkoj zoni, na platou ispred Druge kragujevačke gimnazije i kod stadiona „Čika Dača“. Kada to vremenski uslovi dozvole biće postavljena još jedna solarna klupa kod Doma zdravlja u naselju Aerodrom.

Klupe imaju solarne panele, pametnu rasvetu, ali i punjače za mobilne telefone i laptop uređaje. 

Uz finansijsku podršku grada Kragujevca prototip solarne klupice su, pod mentorstvom profesora i starijih kolega, uradili studenti Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Na osnovu dobijenog modela, studenti su solarne klupe koje imaju po dva sedeća elementa, solarni panel, regulator punjenja, bateriju u kojoj se skladišti energija i četiri USB izlaza, izradili u CAD softveru i pripremili tehničku dokumentaciju.

Prototipi klupica su izrađeni od čelika, a kako bi se zaštitile od korozije i različitih vremenskih uslova i plastificirane su. Za osvetljenje tokom noći sadrže četiri svetleća prostora, a s obzirom na to da je solarni panel u ravni sa sedećim prostorom sedenje na njemu nije dozvoljeno.

Galerija slika