InfoFoto: srbija.gov.rs

Praksa u Ministarstvu spoljnih poslova za 150 najboljih studenata, među njima i sa kragujevačkog Univerziteta

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Petak, 08 10 2021

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i predstavnici 15 fakulteta sa šest državnih univerziteta, među kojima je i kragujevački, potpisali su protokole o saradnji na osnovu kojih će po 10 najboljih studenata završnih godina ovih fakulteta biti primljeno na stručnu praksu u Ministarstvo. Protokoli su, između ostalih, potpisani sa Ekonomskim, Pravnim i Filološko-umetničkim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu.

Protokoli su potpisani sa Ekonomskim, Pravnim, Fakultetom organizacionih nauka, Fakultetom političkih nauka i Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu; Ekonomskim i Pravnim fakultetom i Filološko-umetničkim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu; Ekonomskim i Pravnim fakultetom Univerziteta u Nišu; Ekonomskim i Pravnim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu; Ekonomskim i Pravnim fakultetom Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Državnim univerzitetom u Novom Pazaru.

Selaković je istakao da su fakulteti sa kojima su danas potpisani protokoli prvi sa kojima se uspostavlja taj vid saradnje, i preneo da je određeno da po 10 najboljih studenata završnih godina ovih fakulteta bude primljeno na stručnu praksu u Ministarstvo, ukupno njih 150.

Prema njegovim rečima, cilj je da se od tih studenata stvori kadar koji bi počeo da radi u Ministarstvu spoljnih poslova, ali i da jednog dana baš oni budu u redu donosilaca odluka u tom ministarstvu, ali i Srbiji.

Ministar je naveo da je ovo pokazatelj koliko je važna spona države i državnih univerziteta, ali i dodao da neće biti ostavljeni po strani ni oni univerziteti čiji osnivač nije Republika Srbija.

Danas je naša država osnivač šest univerziteta, čija je misija obrazovanje mladih i bavljenje naukom, ali izvorna ideja da se obrazuju oni koji će voditi Srbiju ne sme nikada da se izgubi, rekao je Selaković.

On je dodao i da će u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biti omogućeno studentima iz najudaljenijih mesta da u toku stručne prakse imaju smeštaj u nekom od studentskim domova u Beogradu.

Želimo da poboljšamo kvalitet kadrova u Ministarstvu spoljnih poslova i da se bavimo strateškim kadrovskim planiranjem, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, ovo potpisivanje sporazuma je samo jedan od koraka kojim se gradi novi imidž Ministarstva spoljnih poslova i cilj je da to ministarstvo postane ona tačka koja će privlačiti omladinsku, akademsku elitu našeg naroda i države.