InfoFoto: youtube/printscreen

Predavanje Bratislava Milanovića na Ekonomskom fakultetu

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Ponedeljak, 11 03 2019

Bratislav Milanović, vlasnik "Milanović Industries Group", održaće sutra od 14 sati predavanje i razgovor sa studentima na Ekonomskom fakultetu.

Predavanje organizuje Udruženje studenata Ekonomskog fakulteta.

Bratislav Milanović rođen je u Donjoj Trnavi kod Kragujevca 1962. godine. Osnovno obrazovanje je započeo u osnovnoj školi u Donjoj Trnavi gde je završio prvi razred, a ostatak u školi „Moma Stanojlović“ u Kragujevcu. Nakon toga, sa roditeljima se 1972. godine seli u Nemačku, gde završava Jugoslovensku gimnaziju u Bonu.

Godine 1989. otvara svoju prvu firmu u Krefeldu, u Nemačkoj, koja se bavila građevinsko-industrijskom limarijom i tehničkom izolacijom. Zatim otvara i drugu firmu „MV Engineering“, koja zahvaljujući prvom potpisanom ugovoru sa Siemens-om kreće sigurnijim putem, izrađujući opremu i metalne delove za enterijer brzih vozova. Međutim, veliki proboj na tržištu kompanija je ostvaruje 1999. godine dobijanjem posla u Alžiru u oblasti vodotehnike i to izradom delova za postrojenja za preradu pijaće vode.

Novembra 2000. godine, Bratislav Milanović osniva firmu „Milanović inženjering“ u Srbiji koja nastavlja da se bavi inženjeringom i proizvodnjom postrojenja za tretman voda. 2007. godine u iznajmljenoj hali nekadašnje farme Sobovica pokreće proizvodnju aluminijumskih komponenti za karoseriju Siemesovih modela vozova da bi već 2014. godine napravio prvih 6.700 metara kvadratnih proizvodnog prostora zajedno sa upravnim delom, a u avgustu 2016. godine još 15.300 kvadratnih metara.

Vrtoglavi rast kompanije „Milanović inženjering“ i kvalitet koji je pružala svojim kupcima, učinili su da kompanija postane interesantna nemačkom gigantu Siemens AG. Prvi pregovori za preuzimanje kompanije „Milanović inženjering“ počinju sredinom 2017. godine, da bi u februaru 2018. rezultirali prodajom kompanije Siemens-u AG. Ova mudra, ali i bolna odluka bila je samo odskočna daska za buduće projekte koji su već dobili obrise krajem 2017. godine osnivanjem firmi „MIND Real Estate“ i „AMM Manufacturing“ koje će u narednim mesecima postaviti temelje za izgradnju prvog industrijskog parka u Šumadiji – MIND Park na projektovanoj površini od 150 hektara.