InfoFoto: kg.ac.rs

Preminuo akademik Nikola Koka Janković

Autor: Branko Vukašinović
09:53 | Sreda, 26 04 2017

Član Srpske akademije nauka i umetnosti vajar Nikola Koka Janković preminuo je juče u 91. godini života.

Akademiju za likovne umetnosti završio je 1950. godine u klasi profesora Lojza Dolinara i Sretena Stojanovića, a godine 1952. završava i postdiplomske studije kod profesora Sretena Stojanovića. Za vanrednog profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu izabran je 1970., a za redovnog 1978. godine, saopštio je SANU.

Rad Nikole Koke Jankovića obuhvata sve oblasti skulpture: portrete, sitnu plastiku, spomenike, mnogobrojne biste, plakete, medalje i dr. Bio je član ULUS-a, grupe "Samostalni", "Beogradske grupe", Društva srpskih umetnika "Lada" i izlagao je na njihovim grupnim izložbama.

Imao je osam samostalnih izložbi u Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Berlinu, Novom Sadu i Kruševcu. Godine 1970. učestvuje na izložbi "Savremena jugoslovenska skulptura" u Londonu.

Za dopisnog člana Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU izabran je 23. oktobra 1997. godine, a za redovnog 2. novembra 2006. godine. Bio je član Predsedništva SANU, Stručnog saveta Biblioteke SANU i Odbora za rečnik pojmova iz oblasti likovne umetnosti SANU, član Upravnog odbora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Upravnog odbora Fonda "Ivan Tabaković", programskog saveta manifestacije "Dani srpskog duhovnog preobraženja", Odbora za dodelu nagrade Vukove zadužbine iz oblasti umetnosti. Odlukom Saveta Univerziteta u Kragujevcu, akademik Nikola Koka Janković promovisan je 27. oktobra 2011. godine u Počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.

Dobitnik je Zlatnog dleta ULUS-a, Prve nagrade za bistu Lazi Kostiću, nagrade ULUS-a za sitnu plastiku, nagrade Društva srpskih umetnika "Lada" za skulpturu, Aprilske nagrade Beograda, godišnje nagrade Vukove zadužbine.

Akademik Nikola Koka Janković rođen je 13. decembra 1926. godine u Kragujevcu.

Podsetimo, u blizini Rektorata kragujevačkog Univerziteta krajem februara je počela izgradnja zgrade Legata akademika Nikole Koke Jankovića. Opširnije o tome ovde: Počela izgradnja Legata Nikole Koke Jankovića.