InfoFoto: Grad Kragujevac - Arhiva

"Radnički 1923" se seli 90 kilometara dok ne nikne novi stadion od 70 miliona €

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 22 05 2023

Fudbalski klub Radnički 1923 iz Kragujevca će u toku naredne sezone svoje mečeve Super lige igrati na stadionu u Lazarevcu, piše Mondo. Kako prenose beogradski mediji, Kragujevčani su doneli ovakvu odluku zbog renoviranja stadiona "Čika Dača", u koji bi tokom rekonstrukcije trebalo da bude uloženo 70 miliona evra.

Dozvole za promene na stadionu su već dobijene, pa će u Kragujevcu biti veoma radno tokom predstojećeg leta, ali i cele naredne fudbalske sezone. Očekuje se da novi dom Radničkog ima kapacitet od 20.000 mesta, kao i da konačno dobije reflektore - trenutno je to jedini stadion u Super ligi bez osvetljenja! Ideja o rekonstrukciji stadiona u Kragujevcu nije novost, a svojevremeno je o njoj govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Evo kako će izgledati NOVI STADION “Čika Dača”: Vučić najavio početak izgradnje

Ipak, pomalo je neobična odluka da se Radnički 1923 preseli u čak 90 kilometara udaljeni Lazarevac. Navijačima neće biti lako da putuju na domaće mečeve, pogotovo kada se uzme u obzir da je postojalo nekoliko bližih i daleko logičnih izbora. Nedaleko od Kragujevca nalaze se Čačak, Gornji Milanovac, Kruševac ili Jagodina, a na stadionima u tim gradovima se svojevremeno igrala ili još igra Superliga.

Od ranije je poznato da nekoliko učesnika Super lige naredne sezone neće igrati na svojim matičnim stadionima. Ukoliko obezbedi opstanak u eliti Mladost GAT će nastaviti da nastupa na "Karađorđu" koji je inače dom Vojvodine, dok je već sada jasno da će novi dom morati da potraži IMT, novajlija u eliti. Ni stadion pored hale "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu ni teren Bežanije koji "Traktordžije" koriste ne ispunjavaju uslove za Super ligu.

Drugi novajlija je Železničar iz Pančeva i oni su uvereni da će do početka sve biti sprmeno, pa čak i reflektori na stadionu u gradu koji leži na levoj obali Dunava. Sa druge strane, na desnoj obali Drine će se igrati elitni rang srpskog fudbala, ali će na novom "Lagatoru" u Loznici domaćin biti Čukarički koji kreće u potpunu rekonstrukciju svog doma na Banovom brdu. 

Izvor: Mondo, mediji